MIAT zoekt getuigen uit de Gentse textiel...

Gent: Het Museum over industrie, arbeid en textiel (MIAT) is gevestigd in een voormalige textielfabriek.

Terwijl het museum in de stellingen staat en het typische fabrieksdak een volledige vernieuwing ondergaat, werkt het museumteam aan een nieuwe hoofdtentoonstelling. In het nieuwe museumverhaal vormt de Gentse textielindustrie een belangrijke rode draad. Over de periode na 1950 is nog niet veel geweten. Daarom zoekt het MIAT getuigen.

MIAT lanceert een oproep naar getuigen van het Gentse textielverleden

Tot zo’n veertig jaar geleden was Gent een belangrijke textielstad. In zijn glorietijd telde de stad meer dan honderd textielfabrieken en werkten er wel 50.000 mensen in de textiel. De Galveston, UCO Braun of Loutex zijn er maar enkele. De crisis deed vanaf de jaren 1970 de ene fabriek na de andere over de kop gaan.

De textielgeschiedenis voor 1950 is goed gedocumenteerd, maar over de Gentse textielindustrie vanaf 1950 is niet veel geweten. Daarom lanceren we een oproep naar voormalige werkgevers, arbeiders en vakbondsafgevaardigden uit de textielindustrie uit die tijd.'

Hilde Langeraert, conservator van het MIAT

Samen met het productiehuis Danse La Pluie luistert het MIAT naar de verhalen van deze getuigen. Het MIAT zal deze verhalen over het rijke textielverleden van Gent bewaren voor de toekomst. Een aantal ervan komen, vanaf 29 september 2018, tot leven in de nieuwe hoofdtentoonstelling.

MIAT pionierde met mondelinge geschiedenis in de jaren 1980

Mondelinge geschiedenis is een belangrijke bron voor historisch onderzoek. In samenwerking met het productiehuis Danse la Pluie hoopt het MIAT vele tientallen getuigen te vinden die hun verhaal aan het museum willen schenken.

Voor het MIAT is dit het tweede grootschalig mondelinge geschiedenisproject in haar bestaan. Veertig jaar terug was het MIAT één van de pioniers van de Oral History in Vlaanderen, met het project ‘Hun werk, hun leven’. Sociologe Bie De Graeve nam tussen 1978 en 1981 80 interviews af van Gentse textielarbeiders. Het museum bracht zo de arbeidsomstandigheden en de levensloop van Gentse textielarbeiders, die tussen 1900 en 1950 in de sector werkten, in kaart. Dit resulteerde in een boek, een tentoonstelling en een documentaire in samenwerking met de toenmalige B.R.T.

 

 

 

 

 

addthis: