Design museum Gent gaat wild...

Gent: In het voorjaar en de zomer van 2017 bewandelt Design museum Gent een aantal bijzondere paden waarbij 'derden', specialisten in hun vak, het museum en zelfs de collectie openbreken. 

Het collectief 019, winnaar van de Provinciale Prijs voor Vormgeving Oost-Vlaanderen, neemt als 'gastvrije bezetter' met het 'Museum of Moving Practice' tijdelijk bezit van het historische pand Hôtel de Coninck. Tegelijk wordt in de collectiepresentatie 'Maarten Van Severen' carte blanche gegeven aan curatoren Hilde Bouché en Marij de Brabandere. Zij leggen de wilde kant van Maarten van Severen bloot.

Museum of Moving Practice

n.a.v. de Provinciale Prijs voor Vormgeving Oost-Vlaanderen

19/5 – 17/9/2017

Tijdens de zomer van 2017 bezet 019 een vleugel van Design museum Gent naar aanleiding van de Provinciale Prijs voor Vormgeving. Het collectief sluit van mei tot september de deuren op hun huidige locatie en verhuist zijn volledige werking. Het gebouw aan de rand van de stad wordt letterlijk dicht gemaakt. Het is tijd voor experiment, een oefening. Meer bepaald een oefening in het verhuizen, want het gebouw waarin 019 tijdelijk is gehuisvest, krijgt ooit een andere bestemming en dan moet de organisatie daadwerkelijk verkassen.

Vier maanden lang stelt 019 een eigen programma samen dat het artistiek potentieel in en rond de 18e-eeuwse stijlkamers van Hôtel de Coninck verkent. Zowel binnenskamers als in de publieke ruimte rond het museum. Design museum Gent krijgt dus gasten over de vloer maar de rollen als gast en gastheer zijn daarmee niet verdeeld. Het museum wordt bezet maar dan wel door gastvrije bezetters: op hun beurt nodigt 019 verschillende kunstenaars en (grafisch) ontwerpers uit om werk te creëren en te presenteren. Zo draagt een divers collectief bij aan het nieuw, tijdelijk platform: 019 — Museum of Moving Practice.

Programma

De programmatie van mei tot september is een work in progress. We houden u de komende maanden op de hoogte. Maar dit staat alvast op het programma.

GESTALTE (BE): Collect & Show Tentoonstelling:

19 mei—1 september

Gestalte, bureau voor grafische vormgeving, neemt tijdens de zomerbezetting van collectief 019 de empirekamer in met ‘Collect & Show’, een boek en installatie die beiden een inkijk bieden in het werk van de vormgevers. De ateliers van Gestalte zijn een laboratorium voor vormonderzoek. In deze omgeving komen inspiratie en creatie samen. De aanwezigheid van objecten in hun werkomgeving én in de collectie van het museum wordt het gemeenschappelijke verhaal.

Vanuit alledaagse gebruiksvoorwerpen worden linken gelegd naar stukken uit de museumcollectie, zonder historisch gefundeerd verband maar gebaseerd op een intuïtieve keuze. De vele bezoeken aan het museumdepot leverden naast verwondering ook een gevoel van herkenning op. Prototypes en maquettes weerspiegelen eenzelfde zoektocht naar de juiste vorm of toepassing zoals vormgevers die kennen in hun werkproces. Kleur en materialiteit drukken emoties en betrachtingen uit, tools die vormgevers ook hanteren in het proces naar een publicatie.

Het boek toont collectiestukken van het museum in relatie tot de ateliers van Gestalte en hun werk van de afgelopen 20 jaar. Bij dit beeldverhaal schrijft Paul Vermeulen, architect en essayist, een tekst over de alledaagsheid van een masterpiece, het vinden van ‘dingen’ en de noodzaak van het verzamelen.

Publicatie en installatie kaderen in de nominatie van Gestalte voor de Provinciale Prijs voor vormgeving Oost-Vlaanderen 2016

MORITZ KÜNG (CH): Selección Natural – This is the Cover of the Book

19 mei—22 juni

De tentoonstelling ‘Selección Natural – This is the Cover of the Book’ presenteert zesenzestig boeken uitgegeven door kunstenaars, fotografen, academici en curatoren die allemaal betrokken zijn bij het uitgeven van kunstenaarsboeken. De selectie van boeken, uitgebracht in de afgelopen vijf decennia, wil geen historisch overzicht geven van de hedendaagse kunstproductie op dit gebied, maar eerder de nadruk leggen op een tautologisch, zelfreferentieel en geestig spel van de visuele, conceptuele en inhoudelijke overeenkomsten.

Tentoonstelling geproduceerd door CCL–Blanquerna (Madrid) in samenwerking met Arts Santa Mònica (Barcelona), gepresenteerd in Gent i.s.m. Bepart, Platform voor actuele kunst (Waregem), GABF–Ghent Art Book Fair & Riot (Gent).

FILIP DUJARDIN (BE): Accumulation d'Époque Installatie

19 mei—22 juni

Het gebruik van marmer in de toegepaste kunst en architectuur is van alle tijden. Het tijdloze natuurlijke materiaal wordt op verschillende manieren verwerkt maar gaat altijd uit van zijn unieke kleur en tekening.

De ruimtelijke installatie ‘Accumulation d'Époque’ vertrekt vanuit een collectie marmeren platen afkomstig van Design museum Gent en de persoonlijke verzameling van de kunstenaar. De verzameling platen zal op vier momenten in een andere constellatie opgesteld worden. Zoals het een museum betaamt, wordt de idee van de archivering, het catalogiseren, inventariseren en presenteren van de platen steeds als uitgangspunt genomen van de ruimtelijke composities. Zo zullen er sequenties ontstaan die vormen, stijlen en kleuren in één beweging comprimeren.

 

 

 

 

 

 

addthis: