Gentse basisscholen schakelen naar code rood…

Het aantal besmettingen in het Gentse basisonderwijs is vorige week verdrievoudigd en de meer besmettelijke variant circuleert. Om de basisscholen open te kunnen houden, komen er dan ook extra maatregelen. De Gentse basisscholen moeten ten laatste op maandag 8 februari 2021 overgeschakeld zijn op code rood. Dat betekent onder meer extra poetsen, geen uitzonderingen op de extra-murosactiviteiten en geen warme maaltijden meer.

 

 

Het stadsbestuur wil er met extra maatregelen voor zorgen dat de scholen maximaal kunnen openblijven. Om te vermijden dat scholen zelf moeten improviseren, koos de Gentse Crisiscel Onderwijs in consensus voor dezelfde lijn voor alle Gentse basisscholen. Deze keuze kreeg het akkoord van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. De Gentse basisscholen moeten ten laatste op maandag 8 februari 2021 overgeschakeld zijn op kleurcode rood.

 
 

Overschakeling naar code rood zorgt voor volgende aanpassingen aan de schoolwerking.

 
  • Extra-murosactiviteiten van de school zijn niet mogelijk (geen uitzonderingen)
 
  • Er worden geen warme maaltijden meer geserveerd
 
  • Het gebruik van niet-persoonlijk materiaal wordt beperkt tot het absolute minimum
 
  • Inschrijvingen verlopen digitaal, er zijn geen opendeurdagen of rondleidingen mogelijk
 
  • Er wordt bijkomend gepoetst op school
 
 

Het gaat om een tijdelijke maatregel gebaseerd op de cijfers. De situatie wordt dagelijks geëvalueerd. Zodra dat mogelijk is, wordt er teruggeschakeld. Scholen krijgen altijd een week de tijd om een nieuwe situatie te implementeren.

 

Het is op school dat we de beste leerkansen kunnen bieden aan de leerlingen. De cijfers geven aan dat actie nodig is en we willen proactief te werk gaan: de dammen versterken op voorhand, niet nadien alle gaten in de muur proberen te dichten als het water er al doorstroomt.Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

 
 

Bijkomende maatregelen

 

Naast het overgaan op code rood, raden de medische experts die de Stad Gent mee begeleiden ook bijkomende maatregelen aan. Schoolteams dragen een mondmasker in alle situaties, dus ook wanneer afstand kan worden gehouden, en zijn extra alert wanneer volwassenen met elkaar in contact komen, zoals in de leraarskamer of tijdens informele situaties. Ruimtes goed ventileren blijft cruciaal, activiteiten vinden zodra dat kan in openlucht plaats, en leerlingen krijgen in de klas en in de refter vaste plaatsen toegewezen.

 

Geen verandering voor secundair

 

Voor het secundair onderwijs verandert er niets. In het secundair onderwijs stijgen de besmettingen trager dan in het basisonderwijs en zijn er al bijkomende maatregelen. Zo is er al een afkoelingsweek van 8 tot 12 februari, is er voor de 2de en 3de graad al 50% afstandsonderwijs en dragen leerlingen en leerkrachten al mondmaskers. De hogere onderwijsinstellingen, het volwassenonderwijs en het deeltijds kunstonderwijs werken al in code rood.

 

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten