Make-over Citadelpark: compacter ICC en multi-inzetbare Floraliënhal…

Een mogelijk toekomstbeeld van het ICC met een opengewerkte Floraliënhal (links) en een nieuwe congrestoegang aan de zijde van het park. © 51N4E en NU architectuuratelier.

 

Een compacter ICC, en een groene en publiek toegankelijke Floraliënhal die inzetbaar is voor het ICC, S.M.A.K., Kuipke, en het park en de buurt. Dat zijn de speerpunten van de make-over voor de gebouwencluster in het Citadelpark. Het team 51N4E en NU architectuuratelier maakt nu de ontwerpplannen op.

Onzichtbaar icoon

In het hart van het Citadelpark ligt de Floraliënhal. Die werd gebouwd als ‘Eeuwfeestpaleis’ voor de Wereldtentoonstelling van 1913 en ontving bezoekers uit de hele wereld voor congressen en expo’s. De hal dankt zijn naam aan de vijfjaarlijkse Floraliën die er decennia lang hun thuis vonden. In 1990 verhuisden de Floraliën naar Flanders Expo. Daardoor verloor de Floraliënhal zijn functie en iconische status. In 1973 ontwierpen architecten Geo en Dirk Bontinck het aanpalende ICC (International Convention Center Ghent), het is nog altijd een van de grootste congrescentra in België.

 

De geplande make-over voor de site wil de connectie tussen het park en de gebouwen laten uitblinken. Het ICC, dat sinds de bouw in 1975 geen grote vernieuwingen kende, is dringend aan renovatie toe, en zal zich meer richten naar de Floraliënhal. Deze historische hal moet terug inzetbaar worden als ontmoetingscentrum voor het ICC en onder meer het S.M.A.K. en het Kuipke. Een betere link met de groene ruimtes zal de hal ook tot een uniek onderdeel van het omliggende park maken, toegankelijk voor het publiek. Voor het S.M.A.K., dat verlegen zit om meer ruimte, wordt een creatieve oplossing gezocht.

‘Het finale masterplan voor de gebouwencluster in het Citadelpark verwachten we in april 2021. De Floraliënhal moet opnieuw betekenis krijgen voor het ICC en beschikbaar zijn voor o.a. het S.M.A.K. en het Kuipke. In dit plan onderzoeken we ook hoe we het S.M.A.K. meer ruimte kunnen bieden. De vernieuwing van het ICC is tegelijk de start in de zoektocht naar de uitbreidingsmogelijkheden voor ons museum voor actuele kunst.’

Sami Souguir, schepen van Cultuur en Stadsontwikkeling 

Een mogelijk toekomstbeeld van het ICC met een opengewerkte Floraliënhal (links) en een nieuwe congrestoegang aan de zijde van het park. © 51N4E en NU architectuuratelier.

 

Een compacter ICC, en een groene en publiek toegankelijke Floraliënhal die inzetbaar is voor het ICC, S.M.A.K., Kuipke, en het park en de buurt. Dat zijn de speerpunten van de make-over voor de gebouwencluster in het Citadelpark. Het team 51N4E en NU architectuuratelier maakt nu de ontwerpplannen op.

Onzichtbaar icoon

In het hart van het Citadelpark ligt de Floraliënhal. Die werd gebouwd als ‘Eeuwfeestpaleis’ voor de Wereldtentoonstelling van 1913 en ontving bezoekers uit de hele wereld voor congressen en expo’s. De hal dankt zijn naam aan de vijfjaarlijkse Floraliën die er decennia lang hun thuis vonden. In 1990 verhuisden de Floraliën naar Flanders Expo. Daardoor verloor de Floraliënhal zijn functie en iconische status. In 1973 ontwierpen architecten Geo en Dirk Bontinck het aanpalende ICC (International Convention Center Ghent), het is nog altijd een van de grootste congrescentra in België.

 

De geplande make-over voor de site wil de connectie tussen het park en de gebouwen laten uitblinken. Het ICC, dat sinds de bouw in 1975 geen grote vernieuwingen kende, is dringend aan renovatie toe, en zal zich meer richten naar de Floraliënhal. Deze historische hal moet terug inzetbaar worden als ontmoetingscentrum voor het ICC en onder meer het S.M.A.K. en het Kuipke. Een betere link met de groene ruimtes zal de hal ook tot een uniek onderdeel van het omliggende park maken, toegankelijk voor het publiek. Voor het S.M.A.K., dat verlegen zit om meer ruimte, wordt een creatieve oplossing gezocht.

‘Het finale masterplan voor de gebouwencluster in het Citadelpark verwachten we in april 2021. De Floraliënhal moet opnieuw betekenis krijgen voor het ICC en beschikbaar zijn voor o.a. het S.M.A.K. en het Kuipke. In dit plan onderzoeken we ook hoe we het S.M.A.K. meer ruimte kunnen bieden. De vernieuwing van het ICC is tegelijk de start in de zoektocht naar de uitbreidingsmogelijkheden voor ons museum voor actuele kunst.’

Sami Souguir, schepen van Cultuur en Stadsontwikkeling 

Een mogelijk toekomstbeeld van het ICC met een opengewerkte Floraliënhal (links) en een nieuwe congrestoegang aan de zijde van het park. © 51N4E en NU architectuuratelier.

 

Een compacter ICC, en een groene en publiek toegankelijke Floraliënhal die inzetbaar is voor het ICC, S.M.A.K., Kuipke, en het park en de buurt. Dat zijn de speerpunten van de make-over voor de gebouwencluster in het Citadelpark. Het team 51N4E en NU architectuuratelier maakt nu de ontwerpplannen op.

Onzichtbaar icoon

In het hart van het Citadelpark ligt de Floraliënhal. Die werd gebouwd als ‘Eeuwfeestpaleis’ voor de Wereldtentoonstelling van 1913 en ontving bezoekers uit de hele wereld voor congressen en expo’s. De hal dankt zijn naam aan de vijfjaarlijkse Floraliën die er decennia lang hun thuis vonden. In 1990 verhuisden de Floraliën naar Flanders Expo. Daardoor verloor de Floraliënhal zijn functie en iconische status. In 1973 ontwierpen architecten Geo en Dirk Bontinck het aanpalende ICC (International Convention Center Ghent), het is nog altijd een van de grootste congrescentra in België.

 

De geplande make-over voor de site wil de connectie tussen het park en de gebouwen laten uitblinken. Het ICC, dat sinds de bouw in 1975 geen grote vernieuwingen kende, is dringend aan renovatie toe, en zal zich meer richten naar de Floraliënhal. Deze historische hal moet terug inzetbaar worden als ontmoetingscentrum voor het ICC en onder meer het S.M.A.K. en het Kuipke. Een betere link met de groene ruimtes zal de hal ook tot een uniek onderdeel van het omliggende park maken, toegankelijk voor het publiek. Voor het S.M.A.K., dat verlegen zit om meer ruimte, wordt een creatieve oplossing gezocht.

‘Het finale masterplan voor de gebouwencluster in het Citadelpark verwachten we in april 2021. De Floraliënhal moet opnieuw betekenis krijgen voor het ICC en beschikbaar zijn voor o.a. het S.M.A.K. en het Kuipke. In dit plan onderzoeken we ook hoe we het S.M.A.K. meer ruimte kunnen bieden. De vernieuwing van het ICC is tegelijk de start in de zoektocht naar de uitbreidingsmogelijkheden voor ons museum voor actuele kunst.’

Sami Souguir, schepen van Cultuur en Stadsontwikkeling 
Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten