Stad Gent stuurt budget bij om de problemen die de tweede coronagolf met zich meebrengt op te vangen…

Met de budgetopmaak 2021 stuurt het stadsbestuur bij om de tweede coronagolf op te vangen. De Stad Gent stelt haar investeringsambitie bij en grijpt in op de eigen werking met toekomstgerichte keuzes. Er zijn ook gerichte extra inkomsten voorzien, net als een hogere bijdrage van de partners binnen de Groep Gent.

Crisisbeheer

De uitdagingen voor het stadsbestuur zijn bij de budgetopmaak 2021 zijn niet min. De impact van de tweede coronagolf houdt onvoorziene extra uitgaven in. Er is ook zuurstof nodig voor de heropleving van de Gentse samenleving en economie. Bovendien houdt de Stad rekening met 1,48 miljoen euro minder inkomsten dan voorzien.

Het stadsbestuur staat klaar om waar nodig gerichte bijkomende ondersteuning te bieden. Zo zal het OCMW extra personeel aanwerven om het groeiende aantal hulpvragen van Gentenaars op te vangen. Om de veiligheid van de gebruikers van haar gebouwen te garanderen, maakt de Stad meer middelen vrij voor meer schoonmaak. In de parken, waar nu veel meer Gentenaars komen, wordt extra ingezet op netheid.

‘De tweede coronagolf woedt op volle kracht. We moeten nu bijsturen om Gent door de crisis te loodsen, en opnieuw relancebeleid mogelijk te maken. Dat vraagt een extra inspanning van de stadsorganisatie en haar satellieten. We bereiden ons ook al voor op de verwachte impact van de crisis de komende jaren, wellicht staan ons nog grote budgettaire uitdagingen te wachten.’

Gezien de volatiele en onvoorspelbare financieel-economische context, legt de Stad een extra financiële reserve aan. De autofinancieringsmarge wordt bijgesteld van 2,74 naar 9,22 miljoen euro in 2025 als buffer. De Stad baseert zich voor de budgetopmaak op bijgestelde assumpties van het Planbureau. De schuldgraad blijft onder de 100%.  

Evenwichtige oefening

Het Gentse stadsbestuur blijft kiezen om fors en duurzaam te investeren in wegen, scholen, parken, cultuur- en sportinfrastructuur, energiebesparende maatregelen en een betere dienstverlening. Bij deze budgetopmaak stelt het stadsbestuur de investeringen in het meerjarenplan licht bij naar 683,54 miljoen euro. De budgetten voor verschillende projecten schuiven in de tijd. Onder meer zullen 2 nieuwe schoolgebouwen pas vanaf 2025 worden gerealiseerd omwille van financieel-technische redenen. De dienstverleningsknoop en het lokaal dienstencentrum in Oostakker en de renovatie van het strandgebouw in de Blaarmeersen worden later opgeleverd dan gepland.

Door scherper te budgetteren (voorziene uitgaven nog meer afstemmen op reële uitgaven) en enkele budgettaire meevallers (zoals energiekosten), bespaart Stad Gent op de eigen werking. Ook na corona zal overal waar mogelijk meer worden ingezet op telewerk. Daarnaast dragen de verbonden rechtspersonen van de Groep Gent positief bij aan de budgetopmaak door een variatie aan ingrepen: wijziging van de inhoudelijke ambities en projecten, scherper budgetteren, en besparingen op werkingskosten.

Het stadsbestuur voorziet ook enkele nieuwe inkomsten waarbij de Gentenaar niet rechtstreeks wordt geraakt. Zo wordt de belasting op tweede verblijven verhoogd naar 1.500 euro per jaar vanaf 2022. Vanaf 2022 kan de Stad ook op extra inkomsten rekenen, doordat boetes voor snelheidsovertredingen in zone 30 en zone 50 naar de stadskas zullen vloeien.


 

de nieuwe Coronamaatregelen opgelijst  

Alle niet-essentiële winkels moeten dicht maar ze mogen wel een afhaalpunt hebben. Thuislevering kan ook. Het gaat dan onder meer om kleding- en schoenenwinkels. De horeca was al gesloten en dat blijft voorlopig zo. Hotels mogen openblijven, maar maaltijden mogen niet meer in het restaurant geserveerd worden. Gasten moeten op hun kamer eten. Ook de bars sluiten.

Warenhuizen en voedingswinkels blijven wel gewoon open, zodat hamsteren niet nodig is omdat de voorraden meer dan groot genoeg zijn.  Doe-het-zelfzaken en tuincentra moeten ook niet sluiten.

Ook niet-medische contactberoepen zoals kappers en schoonheidssalons moeten tijdelijk hun activiteiten opschorten. Apothekers en kinesisten mogen wel blijven werken.

Wat het onderwijs betreft wordt de herfstvakantie die al verlengd was tot en met 11 november nog een beetje langer namelijk tot en met 15 november. Voor het secundair onderwijs gaan de leerlingen van de tweede en derde graad over op maximaal 50% contactonderwijs en dit tot 1 december. Voor het hoger onderwijs wordt afstandsonderwijs verplicht. Leerlingen van lager onderwijs kunnen na 15 november wel gewoon naar school.

Thuiswerken wordt niet langer aangeraden maar verplicht. Tenzij het niet anders kan. Dan zijn mondmaskers en ventilatie verplicht. Bedrijfskantines moeten sluiten

Garages en fietswinkels voeren enkel nog herstellingen uit.

Poetshulpen mogen blijven komen.

Niet-essentiële verplaatsingen worden niet verboden of beperkt. Er komt dus geen perimeter om verplaatsingen in te perken. Maar er wordt wel gevraagd om zo veel mogelijk thuis te blijven.

De grenzen worden niet gesloten zoals bij de lockdown in het voorjaar. Toch worden verplaatsingen naar het buitenland strikt afgeraden.

Elk gezinslid heeft recht op 1 knuffelcontact. Gezinnen mogen maar één knuffelcontact tegelijk thuis uitnodigen. Men kan geen ander bezoek thuis ontvangen. Er is een uitzondering voor mensen die alleen wonen: zij mogen naast hun knuffelcontact nog 1 persoon uitnodigen, maar niet tegelijkertijd. Met vier buiten wandelen mag wel nog.

De vakantieparken moeten op 3 november sluiten. Dat betekent dat veel mensen die een vakantie hadden geboekt tijdens deze herfstvakantie vervroegd zullen moeten terugkeren. Vanaf maandagochtend zijn alle in- en outdooractiviteiten in vakantieparken en campings al wel verboden. Zwembaden worden gesloten. Maaltijden moeten genuttigd worden in de vakantiehuisjes zelf, per gezin.

Dierentuinen sluiten

Op begrafenissen mogen nog maximum 15 personen aanwezig zijn. Koffietafels zijn verboden. Huwelijken vinden enkel plaats in aanwezigheid van de echtgenoten, de getuigen en de ambtenaren van de burgerlijke stand.

Aan de avondklok verandert er niets. Tussen middernacht en 5 uur ’s morgens moeten we thuis blijven.

 

zorg voor elkaar en voor jezelf !

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten