Griepvaccinatie: belangrijker dan ooit…

Het najaar is het vaste moment voor het jaarlijkse griepvaccin. Dit jaar is het griepvaccin nog meer dan anders aangeraden. Er bestaat namelijk een grote kans dat de piek in het aantal griepgevallen samenvalt met een nieuwe golf van COVID-19. Griep vermijden is dus zeker de boodschap. In de eerste plaats voor je eigen gezondheid, maar ook om te verhinderen dat er heel veel mensen met griep in het ziekenhuis liggen op het moment dat er ruimte nodig is voor mensen die besmet zijn met het coronavirus.

                  

Sinds dinsdag 15 september krijgen prioritaire doelgroepen, zij die meer risico lopen op complicaties als ze ziek worden, als eerste de kans om het griepvaccin te verkrijgen. Het gaat om zwangere vrouwen, 65-plussers, chronisch zieken, mensen die in een instelling verblijven, kinderen die een aspirinetherapie volgen, mensen die samenleven met iemand uit een risicogroep of met een kind jonger dan zes maanden. Ook het zorgpersoneel hoort bij de eerste groep. Pas vanaf 15 november volgt de rest.
 
Gefaseerd

Dit jaar zal er dus een gefaseerde aanpak voor de vaccinatie tegen de seizoensgriep 2020-2021 zijn:
 
1) Van half september tot half november 2020
De vaccins worden alleen afgeleverd aan de door de Hoge Gezondheidsraad gedefinieerde doelgroepen. Dat zijn de risicopersonen, maar ook de mensen die onder hetzelfde dak wonen, het personeel uit de gezondheidssector en de mensen boven de vijftig jaar.
2) Vanaf half november 2020
Afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins na de prioritaire vaccinatie van de vorige doelgroepen, kan de vaccinatie worden uitgebreid tot de rest van de bevolking.
Advies Hoge Gezondheidsraad
De risicogroepen die de HGR identificeert in het advies over de vaccinatie tegen de seizoensgebonden griep, seizoen 2020-2021, zijn de volgende:

 1. Categorie A
 1. Groep 1: personen met een risico op complicaties
 • Alle zwangere vrouwen, ongeacht de fase van de zwangerschap
 • Alle patiënten vanaf de leeftijd van 6 maanden die lijden aan een onderliggende chronische aandoening, ook indien gestabiliseerd, van de longen (inclusief ernstige astma ), het hart (uitgezonderd hypertensie), de lever, de nieren, aan metabole aandoeningen (inclusief diabetes), BMI > 35, aan neuromusculaire aandoeningen of aan immuniteitsstoornissen (natuurlijk of geïnduceerd)
 • Alle personen vanaf 65 jaar
 • Personen die in een instelling verblijven
 • Kinderen vanaf 6 maanden tot 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan
 1. Groep 2: personen werkzaam in de gezondheidssector
 2. Groep 3: personen die onder hetzelfde dak wonen als
 • De risicopersonen uit groep 1
 • kinderen jonger dan 6 maanden
 1. Categorie B
 • Personen tussen 50 en 65 jaar
Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten