Alle neuzen in dezelfde richting: actieplan voor veilige heropening winkels…

Om de heropening van de winkels op maandag 11 mei 2020 op een veilige manier te laten verlopen, heeft de Stad Gent in samenwerking met politie en externe partners een actieplan uitgewerkt. Rechts houden in winkelstraten is een van de belangrijkste principes, maar er staan ook winkelbegeleiders paraat en er komen wasbekkens.

Aparte voetgangersstromen

Alle winkelstraten in de kuip (zoals de Veldstraat en Langemunt, maar ook de Brabantdam, Kortedagsteeg en Nederkouter) krijgen voetgangersstromen in twee richtingen. Het principe is dat mensen rechts houden. Bezoekers worden duidelijk geïnformeerd. In de Veldstraat en Langemunt gebeurt dat door overkoepelende metalen constructies en banners, aangevuld met ledschermen. Aan alle toegangspoorten van de winkelassen komen infoborden en er worden tags gespoten die de looprichting meegeven.

 

In smalle winkelstraten waar een dubbele looprichting niet veilig lukt, wordt éénrichtingsverkeer ingevoerd. Het gaat om de as Koestraat-Mageleinstraat (looprichting van de Vogelmarkt naar het Emilie Braunplein) en de Donkersteeg (looprichting van de Korenmarkt naar het Emile Braunplein) en nog enkele andere smallere straten.

‘We kiezen resoluut voor de slogan ‘Winkel met je hart maar gebruik je verstand’. Want ja, winkelen mag maandag een beetje gezellig zijn en ja, het zou fijn zijn dat jullie de lokale handelaars steunen. Maar het blijft runshoppen en niet funshoppen. Respecteer de social distancing, kom niet allemaal op hetzelfde moment naar de stad, hou het veilig voor onze handelaars én voor jezelf. Ik ben wel opgelucht dat onze handelaars op deze manier opnieuw hun winkel kunnen opstarten. De laatste weken waren financieel zwaar voor hen en geef toe, wat is Gent zonder onze handelaars?’

Sofie Bracke, schepen van Economie
 

Wachtbollen en andere kleine ingrepen

In de Veldstraat, Langemunt en de as Koestraat-Kalandeberg-Mageleinstraat komen er ‘wachtbollen’ op het voetpad voor het geval er wachtrijen ontstaan. In de zijstraten en andere straten in het centrum gebeurt dat met krijttags. Op plaatsen waar de stad geen wachtbollen of tags aanbrengt, kunnen handelaren zelf tags aanbrengen via een downloadbaar sjabloon op stad.gent/coronavrijwinkelen.

 

Daarnaast zullen kleine ingrepen de nodige ruimte vrijmaken om Gentenaars afstand van elkaar te laten houden. Als dat nodig zou blijken, en na advies van de politie, kunnen tijdelijk ook parkeerplaatsen opgeheven worden. De situatie wordt voortdurend geëvalueerd.

Winkelstraatbegeleiders en wasbekkens

De Stad Gent zorgt ook voor ‘warme winkelstraatbegeleiders’. Zij zullen bezoekers begeleiden als ze vragen hebben, een oogje in het zeil houden en bemiddelen bij eventuele problemen. In totaal gaat het om zo’n 30 personen die flexibel ingezet kunnen worden. Op de centrale pleinen (Korenmarkt, Kalandeberg en Grootkanonplein) komen er wasbekkens zodat shoppers op elk moment hun handen kunnen wassen.

 

De politie houdt de loopstromen in de gaten en zal indien nodig de stroom van mensen veilig wegleiden. De warme winkelstraatbegeleiders zullen altijd in contact staan met de patrouilles zodat de politie meteen kan ingrijpen.

Kom met de fiets

De Stad Gent moedigt mensen aan om zoveel mogelijk met de fiets naar het winkelgebied te komen. Alle fietsassen blijven gevrijwaard. Fietsenstallingen worden niet weggenomen in het kernwinkelgebied. Waar nodig zullen extra fietsenstallingen worden bijgeplaatst.

‘Het centrum is net zoals voor de coronacrisis het makkelijkst bereikbaar te voet, met de fiets of het openbaar vervoer. Om dat in veilige omstandigheden te kunnen doen, maken we zoveel mogelijk ruimte vrij voor voetgangers en fietsers. Door enkelrichting in te voeren, extra ruimte om fietsen te stallen en bijkomende ruimte te creëren voor voetgangers en fietsers, kan iedereen veilig wachten en passeren.’

Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Alle maatregelen worden dagelijks geëvalueerd. Handelaars kunnen voor eerstelijnshulp rond signalisatie, wachtrijen en meer terecht bij Gentinfo op 09 210 10 10. Voor algemene vragen kunnen ze terecht bij het Ondersteuningspunt Ondernemers Gent (OOG) op 09 210 10 60 en op de infopagina van Puur Gent. Gentenaars kunnen met vragen steeds terecht bij Gentinfo.

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten