Gentenaars brengen 4.500 zelfgemaakte mondmaskers binnen…

De Stad Gent heeft in totaal al zo’n 223.000 handschoenen, 1.200 schorten, 222 liter alcoholgel en 82.500 mondmaskers verdeeld. Voor zorgpersoneel komen er nu 3.500 gratis gezichtsbeschermers bij dankzij een initiatief van Fyxxi en Fablab UGent. De Gentenaars zelf brachten al 4.500 zelfgemaakte mondmaskers binnen.

Coördinatie en verdeling

De Stad Gent neemt een coördinerende rol op voor de aankoop, inzameling en verdeling van extra beschermend materiaal. Vanuit twee logistieke depots verspreidt de Stad materiaal bij woonzorgcentra, vrijwilligersorganisaties, daklozenopvang, welzijnsvoorzieningen, wijkgezondheidscentra, thuisverpleegkundigen en andere eerstelijnszorgverleners.

‘De inzameling, aankoop en verdeling van beschermend materiaal verloopt naar omstandigheden vlot. Gentenaars en bedrijven springen bij, en tussen zorgverleners is de solidariteit bijzonder groot. Schenkingen blijven welkom: er is op dit moment vooral nood aan extra handschoenen en schorten.’

Rudy Coddens, schepen van Sociaal Beleid 

Doe-het-zelfpakketten

Tot nu toe verdeelde de Stad in totaal zo’n 223.000 handschoenen, 1.200 schorten, 222 liter alcoholgel en 82.500 mondmaskers, net als 90.000 ontsmettingsdoekjes, 1.250 liter handzeep, 5.000 rollen handdoekpapier en 36.000 rollen toiletpapier. Een 15-tal bedrijven en onderwijsinstellingen schonk materiaal via de Stad, en de Gentenaars zelf brachten maar liefst 4.500 zelfgemaakte mondmaskers binnen. Om Gentenaars te helpen om mondmaskers zelf te maken, verdeelde de Stad Gent doe-het-zelf-pakketjes. Bedrijven schonken daarvoor 600 lopende meter stof en 8.000 meter lint.

Fyxxi en Fablab UGent in de bres

Nu zijn er ook 3.500 extra gezichtsbeschermers voor zorgpersoneel. De gezichtsbeschermers zijn een initiatief van Fyxxi en FabLab UGent. Fyxxi is een project van eduCentrum vzw dat jong en oud moderne maakvaardigheden aanleert, Fablab is een workshop-labo van de UGent. Fablab UGent versnijdt het materiaal, de ruimte van Fyxxi werd in sneltempo omgebouwd tot een productielijn. Als de machines op volle toeren draaien, kunnen 3 personen zo’n 150 gezichtsbeschermers per dag maken. De herbruikbare maskers zijn vervaardigd uit duurzaam materiaal dat makkelijk ontsmet kan worden. De Stad verdeelt de maskers en past 7.000 euro bij in de productiekosten.

‘Wij leggen onze focus op de productie van de gezichtsbeschermers omdat we daarvoor de nodige machines en kennis in huis hebben. Zorgverleners verdienen alle steun.’

 Isabel Allaert, coördinator eduCentrum vzw 

Medewerkers van Fyxxi bij de zelfgemaakte gezichtsbeschermers.

 

 

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten