Stad vangt tijdens paasvakantie 575 kinderen op verspreid over 53 locaties…

De Stad Gent vangt tijdens de paasvakantie verspreid over 53 locaties in totaal 575 kinderen op. De Stad zet hiervoor een 250-tal medewerkers van de Dienst Kinderopvang in. Leraars krijgen zo ademruimte voor verlof en om zich voor te bereiden op hun taken na de paasvakantie.

Niet geaarzeld

Bij de eerste verlenging van de coronamaatregelen kwam ook de paasvakantie ‘in lockdown’ terecht en werd de reguliere vakantiewerking geannuleerd. Toen de Vlaamse regering op 24 maart de organisatie van de noodopvang voor kinderen in die vakantie bij de steden en gemeenten legde, werd niet geaarzeld. De Stad Gent peilde de opvangnood bij de ouders van alle kinderen die school lopen in Gent en organiseerde een kwalitatieve noodopvang, met respect voor alle coronamaatregelen, over alle netten heen.

90 contactbubbels

De noodopvang is voor alle Gentse kinderen (2,5 – 14 jaar) van ouders met een cruciaal beroep, sociaal of medisch kwetsbare kinderen en kinderen met een moeilijke thuissituatie. In totaal maken 575 kinderen gebruik van de paasopvang. Van deze kinderen zijn er 5 ouder dan 12 jaar.

 

De kinderen zijn verdeeld in 90 bubbels op 53 locaties. Kinderen die voordien met elkaar in contact kwamen tijdens de noodopvang op school, vormen een contactbubbel. Voor kinderen die voor de vakantie thuis bleven, zijn nieuwe contactbubbels opgezet. Het aantal kinderen binnen de bubbels verschilt dan ook sterk, van 2 tot ruim 20 kinderen.

‘Mijn hele grote dank en bewondering gaat uit naar alle medewerkers van de Dienst Kinderopvang. Het zijn moeilijke tijden voor ons allen en zij blijven – zelfs met hun persoonlijke vragen en bezorgdheden – paraat voor de kinderen die dat nodig hebben. Ik ontving talrijke vrolijke foto’s van de begeleiders en hun kinderen, tijdens grappige of creatieve activiteiten.’

Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs en Opvoeding

Van berenjacht tot musical-challenge

De kinderen worden zoveel mogelijk in hun eigen school opgevangen. Dat gebeurt vanaf 7 kinderen per school. Bij een lager aantal kinderen op één locatie werden de bubbels gescheiden verzameld op een opvanglocatie in de buurt. Ook in niet-stedelijke scholen worden stedelijke kinderbegeleiders ingezet. In totaal zet de Stad Gent een 250-tal medewerkers in: kinderbegeleiders, verantwoordelijken en ondersteunende teams. Ook de Jeugddienst en vzw Jong springen bij. Er wordt overal een kwalitatief programma voorzien, met bijvoorbeeld een berenjacht in de buurt, een musical-challenge, het maken van mooie tekeningen voor de bewoners van het woonzorgcentrum, enzovoort.

 

Enkele niet-stedelijke scholen staan zelf – of met ondersteuning – in voor de opvang op hun school. Dat is ook het geval voor de scholen voor buitengewoon onderwijs. En één externe opvang-organisator organiseert zelf opvang.

Leraars bereiden pre-teaching voor

De Stad Gent kiest er bewust voor om de medewerkers van de Dienst Kinderopvang in te schakelen voor de paasopvang. De voorbije schoolweken werd de opvang tijdens de schooluren vooral verzorgd door de leraars van de scholen, maar ook zij kregen de laatste tijd veel extra taken of een andere invulling van hun job. En omdat de scholen wellicht ook na de paasvakantie niet zullen openen, maar pre-teaching zullen aanbieden via afstandsonderwijs, ligt ook daar een grote voorbereidende taak voor leraars. Dankzij de paasopvang kunnen Gentse leraars van alle netten even op adem komen en krijgen ze de ruimte om zich ten volle voor te bereiden op nieuwe taken na de paasvakantie.

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten