Maatregelen met betrekking tot coronavirus…

De gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen vaardigde op 11 maart een politiebesluit uit: evenementen die binnen plaatsvinden, en waar meer dan 1.000 personen op aanwezig zijn, zijn verboden. Dit in navolging van een aantal adviezen die de federale regering op dinsdag 10 maart formuleerde om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te vertragen. Ook de Vlaamse overheid communiceerde extra adviezen naar verschillende sectoren. De Stad Gent volgt deze adviezen en richtlijnen op.

 

Evenementen

De regering adviseert om evenementen die binnen plaatsvinden, en waar meer dan 1.000 personen op aanwezig zijn, niet te laten plaatsvinden. De gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen stelde in navolging hiervan een politiebesluit op dat dergelijke evenementen verbiedt. Dat besluit gaat onmiddellijk in tot en met 31 maart 2020 en dit zonder afwijkingsmogelijkheden. Stad Gent zal dit besluit opvolgen, en waken over de navolging ervan.

‘De situatie is ernstig. Dit zijn geen maatregelen die we graag nemen, maar ze zijn noodzakelijk voor onze gezondheid en om de verdere verspreiding van het virus te vertragen.’

Mathias De Clercq, burgemeester

Organisatoren van indoor evenementen met minder dan 1.000 deelnemers en organisatoren van outdoor evenementen worden in het politiebesluit van de gouverneur gevraagd om in de mate van het mogelijke het ‘social distancing’ beleid om te zetten in concrete maatregelen. Het gaat om het aantal mensen dat samenkomt, de intensiteit tussen de mensen die samenkomen, de duur van het contact, de beslotenheid van de ruimte, de mengeling van leeftijden, de haalbaarheid van de maatregelen, en de noodzakelijkheid of uitstelbaarheid van een activiteit.

 

Tevens dienen zij de risicogroepen (personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, kinderen jonger dan 6 maanden, zwangere vrouwen, personen met een verzwakt immuunsysteem, …) af te raden om aan de evenementen deel te nemen.

Lokale dienstencentra

De elf lokale dienstencentra van Stad Gent sluiten vanaf donderdag 12 maart tot en met 13 april (paasmaandag) de deuren uit voorzorg tegen het coronavirus. Dit op advies van het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid. De lokale dienstencentra bieden immers activiteiten en dienstverlening aan ouderen en buurtbewoners met een beginnende zorgnood aan. Juist deze bevolkingsgroepen zijn extra kwetsbaar voor het coronavirus en de gevolgen zijn bij hen doorgaans ook erger.

 

De dienstverlening blijft gewaarborgd, zij het niet in het dienstencentrum zelf. Alle medewerkers worden ingezet om kwetsbare buurtbewoners individueel te ondersteunen via huisbezoeken en telefonische contacten. Warme maaltijden worden bij de mensen aan huis bezorgd. Alle activiteiten, zowel binnen- als buitenshuis, worden afgelast en de ontmoetingsruimte gaat dicht. De Dienst Burgerzaken, die in Sint-Kruis-Winkel, Muide-Meulestede en Zwijnaarde hetzelfde gebouw deelt met de lokale dienstencentra, blijft open tijdens de gebruikelijke openingsuren.

Woonzorgcentra

De vijf woonzorgcentra van Stad Gent sluiten standaard de deuren voor externe bezoekers: op advies van het Agentschap Zorg en Gezondheid wordt extern bezoek vanaf 12 maart tot 13 april verboden.

Onderwijs en kinderopvang

Scholen en kinderopvang blijven open. Zij focussen zich op de basiswerking en de hygiënemaatregelen en volgen de adviezen van de hogere overheid. Om het contact met meer kwetsbare doelgroepen te beperken, gaan opendeurdagen of schoolfeesten bijvoorbeeld niet door. Ook oudercontacten worden voorlopig uitgesteld of bijvoorbeeld per telefoon georganiseerd. Meerdaagse excursies gaan niet door. Uitstappen naar plaatsen waar veel kwetsbare personen zijn, worden sterk afgeraden. Schooluitstappen van één dag kunnen wel doorgaan.

Algemene hygiënemaatregelen

Om de verspreiding van het virus af te remmen, vraagt de FOD Volksgezondheid aan iedereen om de hygiënemaatregelen strikt toe te passen. Stad Gent ondersteunt deze oproep tot verantwoordelijkheid en gezond verstand en vraagt de basis hygiënemaatregelen toe te passen. Iedereen heeft immers een rol om ervoor te zorgen dat het coronavirus zo weinig mogelijk wordt verspreid.

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten