Evaluatie burgerbudget afgerond, eerste krijtlijnen voor wijkbudget gekend…

Ook dit burgerbudget-project van landschapsarchitect Thomas Paelinck en ontwerper Karel Verhoeven werd gerealiseerd: Nomadic Trees, of meerstammige bomen in verplaatsbare boombakken.

 

De evaluatie van het burgerbudget is afgerond. 14 van de 17 geselecteerde projecten werden binnen termijn uitgevoerd. Voor de overige 3 is een vervolg voorzien. Opvallend: van de 88 niet-geselecteerde projecten werden minstens 28 projecten alsnog gerealiseerd. Uit de evaluatie worden lessen getrokken voor het wijkbudget, dat nu wordt voorbereid. In alle 25 wijken kunnen bewoners een deel van het stadsbudget inzetten voor prioriteiten in eigen wijk.

Samen bouwen aan de stad

Met het burgerbudget, dat eind 2016 werd gelanceerd, konden Gentenaars ideeën voorstellen om zelf hun stad mee vorm te geven. In het najaar van 2017 werden 105 projecten ter stemming voorgelegd, 17 projecten werden toen geselecteerd. De initiatiefnemers van de projecten kregen in oktober 2017 twee jaar de tijd om met ondersteuning het project op poten te zetten en uit te rollen. Intussen zijn die twee jaar voorbij. Met een kwalitatieve evaluatie blikt de Stad Gent samen met de initiatiefnemers terug.

‘Het burgerbudget was een heel straf experiment om Gentenaars dichter bij de stad te betrekken. Het initiatief heeft niet alleen projecten en organisaties doen ontstaan en groeien, maar heeft vooral ook de creativiteit gestimuleerd om mee aan de stad te bouwen. Voor het uitrollen van het nieuwe wijkbudget trekken we lessen uit dat boeiende parcours.’

Astrid De Bruycker, schepen van Participatie

Positieve evaluatie

Na 2 jaar blijkt dat 14 van de 17 projecten binnen het voorziene tijdsbestek en budget zijn gerealiseerd. 3 van de 17 geselecteerde projecten maakten omwille van uiteenlopende redenen het toegekende budget niet volledig op. Voor deze projecten is een vervolg voorzien.

 

Ook alle initiatiefnemers van de 88 niet-geselecteerde projecten werden bevraagd. Van de 73 respondenten gaven er 45 aan dat het project niet verder werd uitgerold. 28 projecten werden toch (deels) uitgevoerd, vaak ook met  ondersteuning van de Stad Gent. Het burgerbudget heeft voor heel wat initiatieven dus als een soort katalysator gewerkt. Het heeft ideeën op de radar geplaatst en de creativiteit van de Gentenaar gestimuleerd om mee aan de stad te bouwen.

6,25 miljoen euro voor wijkbudget

Uit de evaluatie worden lessen getrokken voor het wijkbudget, dat momenteel wordt voorbereid. In alle 25 wijken zullen bewoners zelf een deel van het stadsbudget kunnen inzetten voor prioriteiten in hun eigen wijk. In totaal wordt 6,25 miljoen euro verdeeld. Elke wijk krijgt een substantieel budget om eigen keuzes te maken. Voor de verdeling van de middelen worden het aantal inwoners en de criteria van kwetsbaarheid mee in rekening gebracht.

 

In het volledige traject staat wijkdialoog centraal. In elke wijk worden eerst samen de noden en kansen in kaart gebracht. Ook elke verdere stap wordt genomen in overleg met bewoners: het bepalen van wat de wijk nodig heeft, het afwegen van ideeën en het selecteren en opvolgen van projecten.

Kansengroepen krijgen stem

Hoe de wijkdialoog vorm krijgt, kan in elke wijk verschillen. Een geloot burgerpanel is mogelijk, net als andere methodieken om inspraak te organiseren. Op een centrale plek in de wijk worden alle ideeën getoond om discussie mogelijk te maken en de ideeën te verfijnen. Om ervoor te zorgen dat élke Gentenaar betrokken kan worden, is in elke wijk aandacht voor het bereiken en de begeleiding van kansengroepen. Daarvoor is in totaal 250.000 euro voorzien.

Twee golven

Om het wijkbudget zorgvuldig te kunnen begeleiden, wordt gewerkt in twee golven. Een eerste golf van 10 wijken gaat van start in september 2020. Het gaat om Dampoort, Drongen, Elisabethbegijnhof-Papegaai, Gentbrugge, Kanaaldorpen en -zone, Macharius-Heirnis, Moscou-Vogelhoek, Muide-Meulestede-Afrikalaan, Sint-Amandsberg en Zwijnaarde.

 

Een tweede golf van 15 wijken start in september 2022: Binnenstad, Bloemekenswijk, Brugse Poort-Rooigem, Ledeberg, Mariakerke, Nieuw Gent-UZ, Oostakker, Oud Gentbrugge, Rabot-Blaisantvest, Sint-Denijs-Westrem, Sluizeken-Tolhuis-Ham, Stationsbuurt Noord, Stationsbuurt Zuid, Watersportbaan-Ekkergem en Wondelgem.

 

De keuzes rond het wijkbudget kwamen voort uit de twee uitgebreide evaluaties van het experiment van het burgerbudget. Daarnaast zijn ook middenveldorganisaties, armoedeverenigingen, geïnteresseerde Gentenaars en een expertenpanel bevraagd. De komende maanden wordt de uitwerking van het wijkbudget verder in dialoog verfijnd.

 
Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten