Lichtfestival 2021 langs nieuwe en minder bekende stukjes Gent…

Het Lichtfestival Gent, dat eind januari 2021 plaatsvindt, brengt voor de vijfde keer lichtkunst naar Gent. Het nieuwe parcours brengt bezoekers langs bekende hotspots én langs minder bekende plaatsen.

 

Over Sint-Michielsbrug

Van woensdag 27 tot en met zondag 31 januari 2021 kunnen bezoekers genieten van nieuwe lichtkunstwerken, spectaculaire projecties en poëtische installaties van lokale, nationale en internationale artiesten tijdens de vijfde editie van het Lichtfestival Gent.

 

Het nieuwe parcours leidt de bezoeker doorheen de stad en werpt een ander licht op verschillende historische gebouwen, stadsdelen, waterwegen en historisch erfgoed – letterlijk én figuurlijk. Het Gravensteen, de Graslei, de Korenmarkt, de Stadshal en het Sint-Baafsplein zijn bekende toeristische hotspots op de route. Bezoekers zullen voor het eerst ook over de Sint-Michielsbrug lopen en zo kunnen genieten van het unieke zicht op de Gentse torenrij.

Nieuwe locaties

Verder loopt het parcours langs minder bekende locaties. Onder meer de Slachthuisbrug, het Coyendanspark en het Spaanskasteelplein in de wijk Macharius-Heirnis worden voor het eerst aangedaan, net als de Ham, Nieuwland, Huidevetterskaai en Achterleie in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham. Ook het Prinsenhof en de Lievekaai worden bezocht.

 

De bezoekers zullen voorts kunnen kennismaken met het vernieuwde Maaseikplein en de Reep, twee stukjes Gent die volledig vernieuwd werden sinds het vorige Lichtfestival in 2018. De Fluvius-site in de Bomastraat die de Stad Gent recent aankocht, zal voor de eerste keer toegankelijk zijn voor het brede publiek tijdens het Lichtfestival.

De route is met 6,5 kilometer even lang als de vorige editie en biedt voldoende spreiding van de bezoekersstromen. De bezoeker kan starten op elk punt van het parcours, er is geen vaste vertrek- of aankomstplaats. Er is wel een vastgelegde looprichting.

‘Het parcours belicht elke keer een ander deel van de stad. De Gentse waterlopen spelen deze editie een belangrijke rol met passages langs de opengelegde Reep, de Graslei, de Huidevetterskaai en de Achterleie. Ook enkele industriële erfgoedplekken zoals De Centrale en Bomastraat liggen langs het parcours. Daarnaast kunnen toplocaties als het Prinsenhof, het Gravensteen, de Sint-Michielshelling, de Korenmarkt en het Sint-Baafsplein niet ontbreken.’

Annelies Storms, schepen van Feesten en Evenementen

Uren

Het Lichtfestival Gent start op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag om 19 uur en eindigt om 24 uur. Het festival start pas om 19 uur zodat bewoners na het werk nog vlot de stad kunnen inrijden en de mensen die in Gent werken de stad nog makkelijk kunnen verlaten. Op zondag 31 januari start het Lichtfestival om 18 uur zodat gezinnen met kinderen de kans krijgen om wat vroeger te komen.

Programmatie

Het Lichtfestival Gent biedt een platform aan lokale, nationale en internationale artiesten. Momenteel wordt volop gewerkt aan de inhoudelijke lijnen van het programma. Projecten van kunstenaars kunnen ingediend worden tot 21 maart via de oproep voor artiesten op de website. Het Lichtfestival biedt de kans aan kunstenaars en designers om werk met het grote publiek te delen en te presenteren in een unieke setting.

Via deze website kan je een voorstel indienen

Bezoek website

Blauwe Vogels

Het volledige programma wordt in het najaar bekend gemaakt, maar één kunstwerk is alvast zeker: ‘De Blauwe Vogels’ aan de Predikherenlei, aan de achterzijde van het Pand van UGent, was een van de hoogtepunten van het Lichtfestival Gent 2012. Het werk werd ondertussen aangekocht door de Stad en is nu het hele jaar door te bewonderen.

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten