Brochure met 24 Van Eyck-recepten om handelaars en hobbykoks te inspireren…

De foodbrochure ‘Smakeleyck! Smullen als Van Eyck’ bundelt 24 hedendaagse recepten van topchef Olly Ceulenaere gebaseerd op ingrediënten uit de tijd van Jan Van Eyck. Met de gratis brochure wil de Stad Gent lokale handelaars en hobbykoks nog meer inspireren om zo de Vlaamse meester ook tot op het bord van iedereen in Gent te brengen.

 

Aan de hand van historische bronnen

De periode van Jan Van Eyck, de late middeleeuwen, is een fascinerende periode op vlak van gastronomie. Met het 15de-eeuwse culinaire erfgoed in gedachten ging foodambassadeur voor het Van Eyck-jaar Olly Ceulenaere op zoek naar hedendaagse recepten met historische ingrediënten.

‘In opdracht van Cultuur Gent onderzochten historica Annelies Van Wittenberghe van de Universiteit Gent en foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh de historische bronnen over voeding in die periode. Die kennis deelden ze met Olly Ceulenaere, chef-kok van het Gentse restaurant Publiek. Maar liefst 24 recepten, 2 per maand, met seizoensgebonden producten werden ontwikkeld.’

Sami Souguir, schepen van Cultuur

Het resultaat? Recepten die toegankelijk zijn voor iedereen, maar wel met een (Gentse) hoek af. En vooral gerechten gemaakt met kwalitatieve, regionale producten van lokale telers en makers. De recepten zijn nu gebundeld in de foodbrochure ‘Smakeleyck! Smullen als Van Eyck’, opgedeeld in twaalf hoofdstukken. Elke maand kreeg een eigen hoofdstuk met daarin een Gents luik, een historisch luik en een culinair luik met de klemtoon op seizoensgebonden producten die ook vandaag nog steeds worden gebruikt.

Inspiratie voor Gentse horeca

Met de foodbrochure wil de Stad Gent zowel horeca-ondernemers en foodmakers als gepassioneerde hobbykoks prikkelen om met de recepten creatief aan de slag te gaan. Op die manier wordt het Van Eyck-jaar ook culinair uitgedragen in de stad en naar de bewoners en bezoekers.

‘Heel wat van onze lokale handelaars en ondernemers zijn meteen op de kar gesprongen om zich te laten inspireren door Van Eyck. Met onder meer Van Ecyk-kaas, -bier, -pralines en heel wat verschillende Van Eyck-menu’s in restaurants ademt echt de héle stad de sfeer uit van de 15de-eeuwse kunstenaar.’

Sofie Bracke, schepen van Horeca 

Iedereen aan boord

Al heel wat lokale handelaars en ondernemers hebben zich inderdaad al laten inspireren. Zo werkte Tierenteyn een kruidenmengeling uit voor peperkoek en stoverij, brouwden acht Gentse brouwers het OMG Beer, ontwikkelden chocolatiers Marijn Coertjens en Yuzu Van Eyck-pralines en maakte het Hinkelspel een speciale Van Eyck-kaas. Ook horecazaken zoals Vooruit café, Bar Jan Cremer, The Bridge en Publiek stappen mee in het verhaal. Maar de foodbrochure moet nog meer initiatiefnemers aan boord krijgen. Van brasserie en eetcafé tot bakkerij en frituur: iedereen kan zijn culinaire fantasie de vrije loop te laten.

‘Met Smakeleyck worden twee van de toeristische highlights van Gent, het Lam Gods en de foodscene, verbonden. Zowel toeristen als Gentenaars worden uitgenodigd hun culinaire fantasie de vrije loop te laten, in een brasserie of zelf achter de kookpot, van frietcultuur tot veggie-hoofdstad. Onze foodondernemers zijn echte ambassadeurs voor Gent, ook in het Van Eyck-jaar.’

Bram Van Braeckevelt, schepen van  Toerisme

De foodbrochure is een initiatief van Cultuur Gent in samenwerking met PuurGent. Gentse foodondernemers krijgen de brochure digitaal toegestuurd. Daarnaast is de brochure vanaf 1 februari gratis verkrijgbaar in de Van Eyck-shop onder het Belfort (Sint-Baafsplein 2A). Alle initiatieven van de deelnemende handelaren en horecazaken worden verzameld op https://visit.gent.be/nl/eten-drinken/smakeleyck.

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten