Nederlands ontwerpersduo Viktor&Rolf toont werk in Museum Hof van Busleyden…

Drie zwarte mantels van het Nederlandse modehuis Viktor&Rolf zijn enkele maanden in Museum Hof van Busleyden te bewonderen. Ze zijn het resultaat van het project Back to Black, dat zoekt naar het gebruik, de toepassingen en de betekenis van de kleur zwart. 

Het ontwerpersduo Viktor Horsting en Rolf Snoeren is al meer dan twintig jaar het gezicht van de Nederlandse mode. Ze staan bekend om hun theatrale, sculpturale en soms extravagante ontwerpen. De drie zwarte mantels vormen deel van de Spiritual Glamour collectie die deze zomer in Parijs werd voorgesteld. Voor de Engelse krant The Sunday Times fotografeerde Tim Walker overigens de beroemde Canadese schrijfster Margaret Atwood, auteur van The Handmaid’s Tale, in een van de jassen die nu in Museum Hof van Busleyden te zien zijn.

Back to Black als inspiratie

Voor deze collectie ging Viktor&Rolf een samenwerking aan met de Nederlandse textielkunstenares Claudy Jongstra. De kledingstukken die getoond worden in het museum bestaan deels uit wol van de heideschapen op de boerderij van Claudy Jongstra in Friesland. De wol werd met natuurlijke pigmenten gekleurd in haar atelier, op basis van de inzichten uit het Back to Black-project. De ontwerpers combineerden zwart met kleuren zoals indigoblauw en meekraprood, die tijdens de Bourgondische periode gebruikt werden om stoffen zwart te verven. Zo vormen ze hedendaagse equivalenten van de zwarte gewaden op de zestiende-eeuwse Bourgondische portretten.

“Ook in de Bourgondische renaissance vonden wetenschap en kunst elkaar”, zegt schepen van Cultuur en Toerisme Björn Siffer. “Door de samenwerking met het internationaal gerenommeerd ontwerpersduo Viktor&Rolf bewijst ons museum andermaal hoe historische kunst- en wetenschapsbeleving zich kan actualiseren. Of hoe de zwarte gewaden op zestiende-eeuwse Bourgondische portretten zich anno 2019 een weg banen naar de catwalk in Parijs.”

Drie ontdekkingen rond zwart

Met de presentatie van Viktor&Rolf krijgt het project Back to Black nu een extra laag. Op drie plaatsen in het museum ontdek je meer over de kleur zwart. In de trappenhal hangt het werk Foundations of Black (2019) van Studio Claudy Jongstra. Middenin het museumparcours kom je in een zaal die volledig aan Back to Black is gewijd. Op de zolder van het museum ontdek je tot slot de drie mantels van Viktor&Rolf, gebaseerd op het ‘Bourgondische’ zwart.

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten