Wouter Deprez is nieuwe stadsraconteur voor periode 2020-2021…

© Johan Jacobs

 

Na het tweejarige mandaat van Fulco Ottervanger als stadscomponist kiest de Stad Gent in aanloop naar het Van Eyck-jaar deze keer voor een stadsraconteur. Een klankbordgroep van experten koos unaniem voor Wouter Deprez.

 

Op 3 oktober 2019 kwam de jury van experten samen in de Sint-Pietersabdij om een van de vele kandidaten aan te duiden als nieuwe stadsraconteur. De experten waren Griet Pauwels (deeltijds Kunstonderwijs, Paarse Zetel), Herwig De Weerdt (theatermaker en -schrijver), Luk De Bruyker (acteur en poppenspelen) en Veerle Ernalsteen (Compagnie de zere knie, verhalenvertellers).

 

De experten adviseerden unaniem om Wouter Deprez aan te stellen als stadsraconteur voor de periode 2020-2021.

‘Niemand minder dan Wouter Deprez zal ons als stadsraconteur tijdens het Van Eyck-jaar op zijn eigenzinnige en rebelse manier begeesteren. Met een humoristische kwinkslag neemt hij ons mee naar de 15de eeuw. Hij zal een brug bouwen tussen het verleden, het heden en de toekomst.’

Sami Souguir, schepen van Cultuur

Getalenteerde en gedreven verteller die Gent goed kent

Wouter Deprez is niet onder één noemer te brengen. Hij is komiek, verhalenverteller en columnist, maar maakt ook geregeld radio en andere audio. Oorspronkelijk is hij afkomstig van West-Vlaanderen, maar hij is ondertussen ook jarenlang een fiere Gentenaar. Hij volgde de opleidingen politieke en sociale wetenschappen en vergelijkende cultuurwetenschappen aan UGent. Nadien studeerde hij toneel aan het Gentse conservatorium. Met zijn voorstellingen stond hij onder andere bij de Vieze Gasten, in de Capitole, in de Minardschouwburg en in het NTGent. Sinds september 2018 kunnen bezoekers het Gravensteen (her)ontdekken met een unieke audiotour die Deprez samen met Katharina Smets maakte.

Smeltkroes

De stadsraconteur vertelt het historisch verhaal van de stad en haar inwoners. Hij schrijft het verhaal van de stad anno 2020, waarin het themajaar ‘OMG! Van Eyck was here’ ons meeneemt naar de 15de eeuw. Tijdens deze eeuw kende de stad een economisch en cultureel hoogtepunt. Toen werd de stad ook een vanzelfsprekende creatieplek voor het Lam Gods. Het eigenzinnige, rebelse en creatieve karakter van Gent vond weerklank tot ver buiten de stadspoorten.

 

Het is de taak van de stadsraconteur om dat verhaal ook de dag van vandaag verder vorm en inhoud te geven, zowel voor Gentenaren als voor bezoekers. Net zoals tijdens de middeleeuwen is Gent ook vandaag een smeltkroes van nationaliteiten. Ook die verbinding leggen is een uitdaging voor de stadsraconteur. Rekening houdend met de persoonlijkheid van de stad worden er bruggen gebouwd tussen verleden, heden en toekomst. De stadsraconteur zal de eigenheid van de stad en haar ruimhartige openheid naar buiten dragen.

Motivatie van de experten

Als ingeweken Gentenaar maakte Deprez de stad zich – zoals velen die er bewust voor kiezen om zich hier te vestigen – volledig eigen. Het doel is om samen met geboren en getogen Gentenaren een gedeelde toekomst te kneden. Door eerdere samenwerkingen die Deprez aanging met andere artiesten, was de jury volledig overtuigd dat de nieuwe stadsraconteur met zijn uitgesproken talent goede verbindingen zal kunnen leggen met kunstenaars uit verschillende disciplines. Samen met hen kan hij op die manier zijn verhalen opbouwen.

 

Wouter Deprez creëerde vorig jaar in opdracht van Historische Huizen Gent een comedy-audiotour voor het Gravensteen. Met die persoonlijke en humoristische benadering die historisch gedegen en correct was, bracht hij de imposante burcht opnieuw tastbaar tot leven. Zowel voor de toerist als voor de Gentenaar was deze twist een meerwaarde. Deprez bracht het verhaal in wel vier talen: Nederlands, Frans, Engels en Duits. Het werd ook vertolkt in het Spaans door Pedro Elias. Deprez heeft veel vakkennis en toont een uitbundige inzet voor het vertolken van verhalen die hem als persoon raken.

 

De stad heeft hem evenzeer geraakt. Daarom besloot de jury van experten dat Wouter Deprez met voorsprong de meest uitgelezen persoon is om de rol van stadsraconteur in te vullen. De functie lijkt hem op het lijf geschreven. De raconteur zal Gent omarmen. En omgekeerd.

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten