5 jaar Energiecentrale: ruim 30 miljoen euro klimaatinvesteringen in Gentse woningen…

De Energiecentrale, het Gents adviespunt voor energiezuinig wonen en renoveren, heeft in vijf jaar meer dan 10.000 Gentse gezinnen geholpen via adviezen, premies en leningen rond energiezuinig wonen en renoveren. Dat heeft geleid tot meer dan 30 miljoen euro aan investeringen in Gentse gebouwen. De Energiecentrale lanceert nu een actie om nog meer Gentenaars te overtuigen om hun woning energiezuiniger te maken.

 

Sinds het ontstaan vijf jaar geleden hebben al meer dan 10.000 Gentse gezinnen een beroep gedaan op De Energiecentrale. Dat leidde tot meer dan 30 miljoen euro aan investeringen in Gentse woningen. Naast bouwadvies en begeleiding heeft de Stad Gent haar inwoners gesteund met 3,5 miljoen euro aan energiepremies en 8 miljoen euro aan energieleningen. De meest voorkomende ingrepen zijn het voorzien van dakisolatie en gevelisolatie en de plaatsing van nieuwe ramen. De werking van de Energiecentrale past in de ambitie van de Stad om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.

‘Betere huizen, meer comfort en een lagere energiefactuur: De Energiecentrale toont dat een sociaal klimaatbeleid werkt voor de Gentenaars.’

Tine Heyse, Schepen voor Milieu, Klimaat en Wonen

Vooral voor laagste inkomens

Renoveren kost veel geld. Vooral voor Gentenaars met een lager inkomen is dat een groot obstakel. Daarom voorziet De Energiecentrale renteloze leningen en begeleiding bij de aanvraag van premies voor wie het minder breed heeft. Resultaat is dat 69 procent van het premiebudget gaat naar Gentenaars met een laag inkomen.

40.000 euro aan prijzengeld

De Energiecentrale lanceert nu een nieuwe actie met in totaal 40.000 euro aan prijzen. Wie van 18 oktober tot 18 november 2019 aan het Rad van Fortuin op de website van De Energiecentrale draait, maakt kans op tal van prijzen. Dankzij partners uit de bouwsector zijn er prijzen voor verschillende, energiezuinige ingrepen. Zo maken deelnemers kans op maar liefst 100 m² aan dakisolatie, of op een verwarmingsketel met slimme thermostaat of een ventilatietoestel. Er zijn ook flinke kortingen op bijvoorbeeld de aankoop van een warmtepomp of op de installatie van zonnepanelen.

‘We proberen de kopzorgen van Gentenaars met verbouwingsplannen helemaal weg te nemen. Dat doen we met een brede waaier aan diensten: renovatieadvies aan huis, het zoeken van aannemers en begeleiding bij de werken, aanvragen van energiepremies of een energielening. Helemaal gratis voor elke Gentenaar.’

David Cis, coördinator Energiecentrale
Pdf icon

Overzicht prijzen voor deelnemers

Download

Pdf icon

Infografiek 5 jaar Energiecentrale

Download

Energiecentrale

De Energiecentrale is een samenwerking tussen de Dienst Milieu en Klimaat van Stad Gent en vzw REGent, het Vlaams Energiehuis voor Gent dat in 2007 werd opgericht door Stad Gent in samenwerking met OCMW Gent, Samenlevingsopbouw Gent, het Gents Milieufront en Gent Stad in Werking. De belangrijkste opdracht van de organisatie is om Gentenaars te ondersteunen in energiezuinige verbouwingen, met bijzondere aandacht voor kwetsbare gezinnen.

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten