Dit bouwproject geeft mensen met laag inkomen de kans om woning te kopen…

De voorbije maanden hebben kandidaat-bewoners van het Community Land Trust-project in de Goedendagstraat in Meulestede mee kunnen nadenken over de plannen van architectenbureau ‘net architectuur’. Het resultaat mag er zijn. Bovendien geeft het project mensen met een laag inkomen de kans een kwalitatieve woning te kopen.

 

CLT of Community Land Trust is een formule waarbij mensen met beperkte middelen eigenaar worden van een eigen woning, maar niet van de grond waarop de woning wordt gebouwd. De grond blijft in gemeenschappelijk beheer van – in dit geval – de Stichting CLT Gent. Omdat de particulier de grond niet moet aankopen, is de woning gevoelig goedkoper.

 

Voor 34 gezinnen met een laag inkomen wordt het zo mogelijk om eigenaar te worden van een woning in de Goedendagstraat in Meulestede. Iedereen die in aanmerking komt voor een sociale koopwoning, kan zich als kandidaat-bewoner aanmelden. In Gent betekent dat ongeveer twee derde van de huishoudens.

‘De stad maakt van wonen een prioriteit en stelt ambitieuze doelen. De topprioriteit hierbij is het versterken van de huurmarkt. Nieuwe woonvormen, zoals dit CLT-project, vormen hierop een belangrijke aanvulling. Want betaalbare woningen creëren voor mensen met een laag inkomen is essentieel.’

Tine Heyse, schepen van Wonen
 

Intelligent ruimtegebruik

Het ontwerp werd getekend door ‘net architectuur’ uit Gent. Dit architectenbureau werd geselecteerd door sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent. Het ontwerp valt op dankzij het intelligente ruimtegebruik. Op een kleine oppervlakte ontstaat relatief veel woonruimte, waardoor er plaats vrijkomt voor een mooie groene zone. De keuze voor een duidelijke structuur en een kleine voetafdruk zorgt voor een ijzersterk ontwerp.

‘Als alleenstaande betaal ik mij blauw aan huur en vaste kosten. CLT is voor mij de enige kans om op een betaalbare manier een eigen woning te kopen. Als bewoner ben ik ook medebestuurder van de Stichting. Zo wordt mijn stem gehoord bij het nemen van beslissingen over de gemeenschappelijke grond.’    

Kandidaat-bewoner Koen

Inloopmoment

Het project is een samenwerking tussen CLT Gent vzw en Stichting, Stad Gent, WoninGent en sogent. WoninGent wil met dit project bijdragen aan innovatieve woonoplossingen voor Gentenaars die niet terechtkunnen op de private woonmarkt. De sociale huisvestingsmaatschappij heeft een pak expertise in grote sociale bouwprojecten en staat ook voor dit pioniersproject in voor de realisatie.

 

Geïnteresseerden die de plannen willen inkijken, zijn welkom op het inloopmoment op dinsdag 24 september 2019 in LDC De Waterspiegel, tussen 16 en 20 uur. Aanwezigen kunnen ook ideeën geven voor de inrichting van het groen in het geplande binnengebied en langs het toekomstige wandelpad.

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten