Gentse lage-emissiezone: check nu je wagen met gloednieuwe online tool…

Wil je weten of jouw voertuig vanaf 1 januari 2020 de Gentse lage-emissiezone (LEZ) binnenmag of niet, gebruik dan nu de nieuwe tool op www.lez2020.gent. Het volstaat om je nummerplaat en de datum van eerste inschrijving in te geven. Niet toegelaten? Vraag meteen ook een gratis of betalende toelating aan. Dat doe je best op voorhand.

 

Hoewel de Gentse lage-emissiezone pas ingevoerd wordt op 1 januari 2020, raadt de Stad haar inwoners en bezoekers aan om nu al hun wagen te controleren en indien nodig een toelating aan te vragen. Met de vernieuwde online tool is dat in een paar minuten gebeurd.

‘Heel wat inwoners, bedrijven of organisaties hebben recht op een vrijstelling of tijdelijke toelating voor hun voertuig. Denk bijvoorbeeld aan toegelaten voertuigen met een buitenlandse nummerplaat, of niet-toegelaten voertuigen van personen met een beperking, die zich gratis kunnen registreren. Om onnodige drukte tijdens de maanden december en januari te vermijden, vragen we om dit nu al in orde te brengen.’

Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat 

Wie hulp kan gebruiken of geen computer heeft, kan een afspraak maken. Van oktober tot december zijn er ook zitdagen in buurtcentra en lokale dienstencentra. Op die momenten kunnen inwoners en bezoekers hun toelating aanvragen met de hulp van enkele stadsmedewerkers. Voor een overzicht van data en locaties, surf naar www.lez2020.gent.  

Gratis of betalende toegang?

Geeft de online tool aan dat je voertuig niet automatisch is toegelaten, dan kan je gratis toegang aanvragen (registratie) of een betalende toelating kopen (tijdelijke toelating, LEZ-dagpas). Dat doe je door enkele vragen te beantwoorden: de online tool reikt vervolgens het meest geschikte product aan.

 

Gratis toegang aanvragen

  • Rijd je met een voertuig met een buitenlandse nummerplaat en heb je het voertuig niet eerder geregistreerd, dan zal de online tool je voertuig niet herkennen. In dat geval zal je enkele vragen moeten beantwoorden. Voldoet je voertuig aan de toelatingsvoorwaarden? Dan moet je jouw voertuig eerst gratis registreren, daarna kan je alle Vlaamse lage-emissiezones vrij binnenrijden tot 31 december 2024. Een voertuig registreren kan tot de dag nadat je de lage-emissiezone bent binnengereden. Is je voertuig met buitenlandse nummerplaat niet toegelaten? Dan kan je alsnog een betalende, tijdelijke toelating aanvragen.
  • Rijd je met een voertuig dat niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet en heb je een beperking? Dan kan je een vrijstelling aanvragen: het voertuig of je situatie moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Om een vrijstelling aan te vragen, moet je het voertuig registreren. Dat is gratis en kan tot een dag na het binnenrijden van de lage-emissiezone. Daarna kan je alle Vlaamse lage-emissiezones vrij binnenrijden tot 31 december 2024. In 2025 worden de Vlaamse toelatingsvoorwaarden strenger.
 

Betalende tijdelijke toegang aanvragen

  • Rijd je met een dieselwagen met euronorm 4? Of met een specifiek voertuig, zoals een ouder marktvoertuig of een wagen die ouder is dan 40 jaar? Dan mag je de Gentse lage-emissiezone enkel binnen met een tijdelijke toelating tegen betaling. De tarieven zijn afhankelijk van het soort voertuig en de duur van de toelating (1 week, 1 maand, 4 maanden of 1 jaar). Met de online tool kan je vanaf 4 maanden vooraf en ten laatste de dag dat je de LEZ binnenrijdt een tijdelijke toelating aanvragen.
  • Komt je voertuig niet in aanmerking voor een tijdelijke toelating of een vrijstelling? Dan kan je met je wagen maximaal 8 keer per jaar de stad in met een LEZ-dagpas. Die kost 35 euro per dag en kan tot op de dag zelf aangevraagd worden met de online tool.

Geen sticker of document nodig

De Stad Gent waarschuwt voor sommige commerciële bedrijven die zogenaamde milieustickers verkopen als toegangsbewijs voor de Gentse lage-emissiezone. In Gent gebeurt de controle automatisch op basis van de nummerplaat. Een sticker of ander fysiek document als bewijs is dus niet nodig en heeft geen enkele juridische waarde.

Stad Gent en Digipolis bundelen krachten

De online tool kwam tot stand door een intensieve samenwerking tussen de Stad Gent en Digipolis Gent, de IT-partner van de Stad. Het systeem deelt de gegevens met verschillende camera’s met nummerplaatherkenning en databanken, zoals de databank van Dienst voor Inschrijving van Voertuigen of DIV, het Rijksregister en de Vlaamse LEZ-databank. De online tool is zo ontwikkeld dat hij bij elke stap enkel relevante informatie deelt met de partners, waardoor de privacy van de burgers gewaarborgd blijft.

 

Het resultaat is een gebruiksvriendelijke tool, beschikbaar in het Nederlands, Frans, Duits en Engels, waarmee gebruikers in enkele minuten hun wagen kunnen controleren en indien nodig hun toelating kunnen aanvragen.

Volg ons op :
error0
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten