Open Monumentendag: Villa De Nil slechts een van de verborgen parels…

Op zondag 8 september 2019 is het Open Monumentendag. Die dag zijn er tal van gebouwen te bezoeken die anders niet publiek toegankelijk zijn. Voor deze editie openen enkele Gentse architecturale parels voor het eerst de deuren.

 

Villa De Nil

Bezoekers kunnen deze editie voor het eerst terecht in de recent gerestaureerde Villa De Nil in Sint-Denijs-Westrem. Deze villa uit de jaren dertig, naar een ontwerp van architect Emile De Nil, is een schoolvoorbeeld van de pakketbootstijl. Karakteristiek hiervoor zijn volumespel, ronde vensteropeningen als patrijspoorten, gebruik van boegvormige volumes en schouwvolumes die aan een stoomboot doen denken.

 

Daarnaast kunnen geïnteresseerden een knap gerestaureerd gildehuis en enkele recent beschermde woningen voor het eerst bezoeken, zoals de artsenpraktijk uit 1972 in de Hertstraat. Die werd gebouwd naar een ontwerp van architect Ivan Van Mossevelde en valt op door de materiaalkeuze. De artsenpraktijk is karakteristiek voor de brutalistische architectuur, die eind jaren ’60 en begin jaren ’70 opgang maakte.

Verder kunnen bezoekers het ook ondergronds zoeken in een duivelse crypte. Of op een watertank gaan staan om te genieten van een schitterend uitzicht over de stad.

Kunst en Entertainment

Het Europese thema van Open Monumentendag 2019 is Kunst en Entertainment, en op dat vlak heeft de Stad Gent natuurlijk heel wat te bieden. Je kan meezingen in twee eeuwenoude abdijen en in twee gerestaureerde stadspaleizen. Kinderen kunnen hiphoppen in de Sint-Pietersabdij, je kan een klank- en filmstudio met een echt filmdecor bezoeken, net zoals een voormalige katoenspinnerij die omgevormd werd tot feestzaal.

Volg ons op :
error0
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten