Roze donderdag op het ST-Baafsplein…

Toch is niet alles verlopen zoals het zou moeten zijn, hier volgt een tekst van een kerel dat zijn mening geeft over de mensen in het algemeen.

Django Delvano schrijft op zijn facebook…

 

WAT LOOPT DAAR NU ROND?
Gent is een prachtige progressieve stad waarin ik altijd de vrijheid heb gevoeld mezelf te kunnen zijn. Ik sta dan ook verstelt, dat na de verschillende mooie edities Gentse Feesten van de vorige jaren, ook ik plots in aanraking gekomen ben met homofobe en transfobe uitspraken van verschillende personen.

Gent heeft me de kans gegeven om in aanraking te komen met diverse en unieke personen die elk op hun eigen manier in het leven staan. Ik ben altijd iemand geweest met sterke overtuigingen, maar steeds met alle respect en begrip voor ieders persoonlijke meningen en ideologische opvattingen. Het is voor mij inspirerend in aanraking te komen met conflicterende opvattingen en ik ga dit debat graag aan.

Het doet me echter pijn dat sommige personen, zelfs binnen de lgbtq-gemeenschap het nodig achten opmerkingen te maken over iemands expressie. Het is bevreemdend om in mijn mooie stad tijdens de Gentse Feesten opmerkingen naar het hoofd geslingerd te krijgen als “Vuile homo”, “vuile janet” of “wat loopt daar nu rond”. Mensen die het nodig vinden om me te objectiveren omdat ik of mijn vrienden niet passen in hun normen en waarden van wat een “mens” zou moeten zijn.

Het is eenvoudig te veronderstellen dat het allemaal wel goed gaat in België en dat we onze rechten verworven hebben en dus geen nood hebben tot klagen. Maar ik merk veranderingen in de mentaliteit van mensen. Het is niet ok om zonder toestemming foto’s te nemen van personen, we zijn geen schouwtoneel , we zijn onszelf! Het is niet ok om complimenten te geven om jezelf een gevoel te geven progressief te zijn als je het niet meent, en het is vooral niet ok mensen na te roepen op straat omdat je kennis nog niet ver genoeg reikt om bepaalde uitstralingen te begrijpen.

De politiek activist en maatschappelijk denker in mij kan niet ontsnappen vanwaar dit plots komt. We kunnen niet langer ontkennen dat een klimaat waarin het gestimuleerd wordt om bepaalde minderheidsgroepen te stigmatiseren, negatief zal uitstralen op andere minderheidsgroepen, en in het bijzonder op onszelf! Het is dan ook jammer om te zien dat zoveel personen die zichzelf als homo, trans of queer identificeren het perfect legitiem vinden om discriminerende of racistische uitspraken te maken over asielzoekers, moslims of sans papiers.

Ja ik heb begrip voor je gebrek aan kennis en wil daar zeer graag over in dialoog gaan. Het is perfect menselijk om iets vreemd te vinden of merkwaardig.Ja ik besef dat ik opval als ik als jongen zin heb mijn nagels te lakken of passioneel te dansen met mijn trans* vrienden. Ja het is opvallend als twee mannen in een disco samen kussen en hun liefde tonen. Het is begrijpbaar als dit je aandacht trekt, maar een basis aan menselijkheid is nodig. Je bent je echt wel bewust wanneer uitspraken kwetsend zijn! Je hoeft je eigen zelfzekerheid/identiteit echt niet te valideren door dergelijke kwetsende uitspraken.

Gent is er voor iedereen en de Gentse Feesten zijn er voor iedereen. Dus liefste vrienden als je iets vreemd vindt denk dan eerst na waarom je het vreemd vindt. Kijk naar jezelf en ga eventueel in gesprek, alvorens opmerkingen naar buiten te schreeuwen. Je kan wel roepen en ons marginaliseren, maar we zijn hier en we blijven bestaan.

Het is eenvoudig wat je vreemd weg te lachen als achterlijk of abnormaal. Het is eenvoudig gelijkheid te eisen maar zelf andere minderheidsgroepen te bekritiseren op basis van vooroordelen. Besef dat wij er zijn er om ook jouw vrijheden, waar je je misschien nog niet bewust van bent, te bewaren. Geloof me, wij zullen er zijn, altijd en elke dag! Dus denk na, want wat je “onschuldig” schreeuwt uit onwetendheid, wordt door ons meegedragen naar huis.

 

De mening van een jonge kerel dat zich hier in Gent thuis voelde ook op de Gentse Feesten, respect is soms ver te zoeken of zijn ze nu zo achterlijk ?

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten