Gentse Feesten 2019: Nieuwsgolf woensdag 24 juli 2019 met tussentijdse evaluatie…

Cijfers en weetjes dinsdag 23 juli 2019

 

 • Op de vijfde dag van de Gentse Feesten bezochten 85.000 mensen de Gentse Feesten. Ter vergelijking: op dezelfde dag in 2018 telde Gent 110.000 bezoekers.
 • De Lijn vervoerde op de vijfde dag 25.435 reizigers met het extra aanbod (pendel-tramlijn 1 en Feestbussen). Dat is 17% minder dan dezelfde dag vorig jaar (5.029). Mogelijk heeft het zeer warme weer een rol gespeeld. De pendeltram die de klok rond rijdt tussen Flanders Expo, Gent Sint-Pieters en de Korenmarkt, vervoerde 23.800 reizigers. 1.635 reizigers maakten gebruik van de Feestbussen, dat zijn er 169 minder  dan dezelfde dag vorig jaar.
 • Het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis verzorgden op dinsdag 152 bezoekers, 10 personen moesten voor verzorging naar het ziekenhuis.
 • Politioneel: 15 feestvierders kregen een GAS-boete voor wildplassen, van wie 11 in de feestzone en 4 buiten de feestzone. 14 voertuigen werden getakeld. 44 verloren voorwerpen vonden hun weg naar de politie. Er werden 10 bestuurlijke aanhoudingen verricht, waarvan 5 voor openbare dronkenschap en 5 voor het verstoren van de openbare orde.
 • Gentinfo beantwoordde op dinsdag 23 juli 380 vragen van burgers, waarvan er 129 over de Gentse Feesten gingen.
 • De waterbar in het Baudelohof zal vanaf vandaag langer opengehouden worden. Trefpunt neemt vanaf 22 uur de waterbar over van Farys, zodat bezoekers tot 3 uur gratis water kunnen nemen. Deze bar is dus dagelijks open van 15 uur tot 3 uur ’s nachts.
 • De Stad Gent roept de bezoekers die met huisdieren naar de Feesten komen op om waakzaam te zijn. De waterbars en verschillende pleinen voorzien ook extra drinkmogelijkheden voor huisdieren.

Tussentijdse evaluatie

 • Na 5 Feestendagen staat de teller op 485.000 bezoekers. In 2018 bezochten 560.000 mensen de Gentse Feesten tijdens de eerste 5 dagen.
 • De Lijn vervoerde tot en met de vijfde dag van de Gentse Feesten in totaal 134.520 reizigers met het extra aanbod. Dat is 9% minder dan in 2018. Er werden 23.218 opstapcontroles uitgevoerd. Slechts 9 mensen kregen een pv voor zwartrijden.
 • Politioneel: In totaal werden 99 voertuigen getakeld. Er werden 329 wildplassers betrapt. 77 feestvierders werden eventjes aangehouden. 233 voorwerpen vonden hun weg naar het politiecommissariaat. Wat betreft alcohol en drugs in het verkeer werden 915 voertuigen gecontroleerd. Er werden 65 inbreuken vastgesteld.
 • De Gentse brandweer kende een rustige start van de Gentse Feesten. Ze werden 21 keer opgeroepen voor een interventie.
 • Het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis verzorgden 789 feestvierders tijdens de eerste vijf dagen van de Feesten. Ter vergelijking: in 2018 werden er 674 mensen verzorgd in dezelfde periode.
 • Er zijn bij het FAVV slechts 2 klachten binnengekomen over horecazaken, waarbij de controle goed was. In totaal werden al 65 zaken gecontroleerd: 51 ambulante kramen, 10 pop-ups en 4 andere vaste inrichtingen. Hiervan kregen er 34 een ongunstig rapport. De overtredingen hebben vooral te maken met niet-conforme koeltemperaturen en het ontbreken van allergeneninfo. Wie bij de eerste controle niet in orde is, kan later op de week een nieuw bezoek krijgen. Zo werden al 6 hercontroles gedaan, de zaken waren dan wel in orde.
 • Dienst Milieu en Toezicht kreeg tot nu toe slechts 1 algemene klacht over de Gentse Feesten. Er kwamen 3 klachten binnen over pleinen, 4 over cafés, 3 klachten over pop-ups en 2 over de kermis. 1 plein en 7 cafés kregen een pv voor het overschrijden van de geluidsnormen.
 • Voor het tweede jaar op rij werken de Gentse Feesten overal met herbruikbare bekers. Nieuw deze editie is dat er ook aan de waterbar van Farys geen wegwerpbekers meer te vinden zijn. Ook de eetkraampjes werken mee aan propere feesten: geen plastic vorkjes of aluminiumfolie meer en plastic rietjes worden vervangen door papieren rietjes. Vanaf dit jaar geldt er ook een confettiverbod. Confetti is moeilijk op te ruimen, waardoor het vaak weken blijft rondzwerven in de stad of in het water belandt.
 • Ivago heeft tijdens de eerste 5 dagen van de Gentse Feesten 151.730 kilo vuilnis verzameld (waaronder onder meer 86.880 kilo restafval, 22.010 kilo veegvuil, 7.620 kilo papier/karton en 28.200 kilo glas).
 • Mobiliteit: De Park-and-rides werken zeer goed. Ook de parkeergarages zijn regelmatig volzet op piekmomenten. Bewaakte fietsparkings werden intensief gebruikt en stonden op piekuren volledig vol. De eerste 5 dagen werden 1.079 retributies uitgeschreven op bewonersplaatsen. Het aantal retributies daalt in vergelijking met vorig jaar (1.276 in 2018). De shuttle van en naar de P+R Weba/Decathlon vervoerde in de eerste 5 dagen 14.826 personen (vorig jaar 9.453). De shuttle van en naar de Watersportbaan vervoerde in de eerste 5 dagen 5.670 personen.
 • De kindernamiddagen in het Zuidpark zijn iets populairder dan vorig jaar. Op 4 dagen tijd kwamen al 5.886 bezoekertjes naar het Zuidpark (tegenover 5.161 in 2018). De apero- en theeconcerten in de tuin van Sint-Bavo lokten 3.050 bezoekers.
 • Gentinfo behandelde tot nu toe 529 oproepen met een vraag over de Gentse Feesten.
 • Website: Er is tijdens de eerste helft van de Gentse Feesten 2019 een mooie stijging van het aantal websitebezoekers ten opzichte van 2018 (+10%). Ook het aantal bezochte pagina’s en het aantal sessies is toegenomen. De tendens van mobiel blijft zich verderzetten: 66% ten opzichte van 59% vorig jaar over dezelfde periode. De bereikbaarheid van de website was te allen tijde 100%.

Huldiging ‘Gentse Feesten jarigen’

Volgende ‘Gentse Feesten jarigen’ worden vandaag ontvangen en gehuldigd op het stadhuis om 13.30 uur:

 • Ilse Everaert – 10 jaar Ons Luisterplein
 • Celine Verkest – 25 jaar Miramiro
 • Jan Hozee – 50 jaar Trefpunt
 • Eric Goeman – 30 jaar Maatschappelijk debatten op de Gentse Feesten
 • Gerald Claes – 20 jaar Vlasmarkt
 • Roland – 75ste verjaardag
 

De pers is van harte welkom om deze huldiging bij te wonen in de kapel van Gedele in het Gentse stadhuis.

In de kijker – woensdag 24 juli 2019

 • Clement Peerens Explosition speelt op Boomtown (22.30 uur).
 • Amadou & Mariam maken het mooie weer op het Walter de Buckplein (20.30 uur).
 • De Jamaicaanse band Inner Circle stuwt Polé Polé naar ongekende hoogtes (21.30 uur).
 • De Korenmarkt tekent voor de grootste ‘openlucht 90’s party’ met Millie Vanillie (vanaf 20 uur).
 • Het Sint-Baafsplein maakt zich op voor Les Truttes (23.15 uur).
 • Patrick Riguelle en Guy Swinnen brengen op akoestische wijze een ode aan Neil Young op Ons Luisterplein (22.30 uur).
 • Planeet Sierk beleeft vandaag zijn laatste dag van deze Feesteneditie in het Baudelohof en doet dat voor de allereerste keer met een avondvoorstelling (start om middernacht).

Timelapse Polé Polé

 
Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten