Gentse Feesten 2019: Nieuwsgolf maandag 22 juli 2019…

Cijfers en weetjes zondag 21 juli 2019

 

 • Op de derde dag van de Gentse Feesten bezochten 90.000 mensen de Gentse Feesten. Dat is exact evenveel als tijdens de derde dag van de Gentse Feesten 2018. Tijdens de nationale feestdag in 2018 telden de Gentse Feesten 200.000 bezoekers (die viel toen wel op een zaterdag en dat was de tweede zaterdag van de Feesten).
 • 29.000 mensen genoten van het jaarlijkse vuurwerk aan Portus Ganda. In 2018 keken 26.500 mensen naar het vuurwerk.
 • De Lijn vervoerde op de derde dag van de Gentse Feesten 25.669 reizigers met het extra aanbod (pendel-tramlijn 1 en feestbussen) dat werd ingelegd. Dat is iets meer dan op de derde dag vorig jaar (25.400). De pendeltram die de klok rond rijdt tussen Flanders Expo, het station Gent Sint-Pieters en de Korenmarkt, vervoerde op zondag 21 juli 23.980 feestvierders. 1.689 bezoekers maakten zondag gebruik van de feestbussen. Vorig jaar waren dat er 1.390 op dezelfde dag.
 • Het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis verzorgden op zondag 153 bezoekers, 9 personen moesten voor verzorging naar het ziekenhuis.
 • Politioneel: 32 feestvierders kregen een GAS-boete voor wildplassen, van wie 23 in de feestzone en 9 buiten de feestzone. 24 voertuigen werden getakeld. 62 verloren voorwerpen vonden hun weg naar de politie. Er werden 8 bestuurlijke aanhoudingen verricht, waarvan 3 voor openbare dronkenschap en 5 voor het verstoren van de openbare orde.
 • Gentinfo beantwoordde op zondag 21 juli 72 vragen van burgers, waarvan er 13 over de Gentse Feesten gingen.
 • Het KMI voorspelt deze week hoge temperaturen en verhoogde ozonconcentraties. Tijdens de Gentse Feesten neemt de Stad Gent daarom een aantal extra voorzorgsmaatregelen.

In de kijker – maandag 22 juli 2019

 • Ploegvoorstelling KAA Gent Ladies (17 uur) en heren (18 uur) op het Sint-Baafsplein.
 • Feestenburgemeester Annelies Storms neemt het college en de deputatie mee op sleeptouw naar de Gentse Feesten (start 17 uur aan het stadhuis, daarna onder meer naar het Sint-Baafsplein en Ons Luisterplein).
 • De Stad Gent organiseert, in samenwerking met Miramiro en het International Puppetbuskersfestival, 2 voorstellingen in het Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth (14.30 uur en 15.30 uur).
 • Injected with …? Wie dit kan aanvullen weet dat Praga Kahn voor een knalfeest zal zorgen op de Korenmarkt (22.30 uur). Discobar Galaxie warmt ondertussen de Vlasmarkt op met een fijne mix van platen (23 uur).

Locatie van de dag: Trefpunt, Bij Sint-Jacobs

Walter De Buck zorgde 50 jaar geleden voor een remonte van de Gentse Feesten. Trefpunt blijft nog steeds één van de kloppende harten van de Feesten. De rijke geschiedenis van Trefpunt met onder andere oude affiches, foto’s en video’s kun je bekijken op de expo 50 jaar Trefpunt. De expo is te bezoeken in de Triodos Bank, Steendam 8 (tijdens de Gentse Feesten doorlopend van 10 tot 18.30 uur). Zonder nostalgisch te worden, willen de nieuwe organisatoren ook een stuk terug naar iets meer zottigheid en de sfeer van rebellie en vrijheid die de Gentse Feesten typeerden in de afgelopen decennia. Trefpunt wist ook de jarige Roland te strikken voor een optreden op donderdag 25 juli 2019.

Maak gebruik van Bancontact op de pleinen

Op bijna alle pleinen is het mogelijk om met Bancontact te betalen (behalve op de Groentenmarkt en op het Veerleplein). Daarom een warme oproep aan de bezoekers om het zichzelf gemakkelijk te maken en zoveel mogelijk te betalen met Bancontact. Zo vermijden feestvierders wachtrijen aan de bankautomaten. Op het Sint-Baafsplein krijgen bezoekers de waarborg van de herbruikbare bekers ondertussen ook teruggestort via Bancontact. Ook andere pleinen bekijken deze mogelijkheid.

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten