Gentse Feesten 2019: Nieuwsgolf zondag 21 juli 2019…

Cijfers en weetjes zaterdag 20 juli 2019

 

 • Op de tweede dag van de Gentse Feesten bezochten 115.000 mensen de Gentse Feesten. Ter vergelijking: de tweede dag in 2018 lokte 150.000 bezoekers.
 • De Lijn vervoerde op de tweede dag van de Gentse Feesten 29.899 reizigers met het extra aanbod (pendel-tramlijn 1 en feestbussen) dat werd ingelegd. Dat is 24% of 9.149 reizigers minder dan dezelfde dag vorig jaar. De pendeltram die de klok rond rijdt tussen Flanders Expo, het station Gent Sint-Pieters en de Korenmarkt, vervoerde op zaterdag 20 juli 27.110 feestvierders. 2.789 bezoekers maakten zaterdag gebruik van de feestbussen. Dat is ongeveer hetzelfde aantal als vorig jaar op dezelfde dag (2.728).
 • Het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis verzorgden op zaterdag 147 bezoekers, 13 personen moesten voor verzorging naar het ziekenhuis.
 • Politioneel: 152 feestvierders kregen een GAS-boete voor wildplassen, van wie 115 in de feestzone en 37 buiten de feestzone. 21 voertuigen werden getakeld. 60 verloren voorwerpen vonden hun weg naar de politie. Er werden 12 bestuurlijke aanhoudingen verricht, waarvan 8 voor openbare dronkenschap en 4 voor het verstoren van de openbare orde. Er werden 10 verkeersinbreuken vastgesteld in de feestzone, 124 erbuiten.
 • Het FAVV controleerde zaterdag 15 zaken, waarvan er 5 een waarschuwing kregen. Er werden geen pv’s opgesteld en er waren geen inbeslagnames.
 • Gentinfo beantwoordde op zaterdag 20 juli 173 vragen van burgers, waarvan er 98 over de Gentse Feesten gingen.
 • 1.158 kinderen waren op zaterdag 20 juli aanwezig tijdens de eerste kindernamiddag in het Zuidpark.

Waarschuwingsfase Vlaams Hitteplan van kracht

Het KMI voorspelt komende week hoge temperaturen en verhoogde ozonconcentraties. Op basis van die voorspellingen heeft de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) de waarschuwingsfase van het Vlaamse Hitteplan afgekondigd. Tijdens de Gentse Feesten neemt de Stad Gent daarom een aantal extra voorzorgsmaatregelen.

 

Voorzorgen tijdens de Gentse Feesten

 • De Stad Gent communiceert aan de bezoekers en Gentenaars tips en voorzorgsmaatregelen via haar verschillende mediakanalen. Algemene raad: ‘Drink voldoende water en bescherm je tegen de zon. Zorg extra voor kinderen en ouderen.’ Tips zijn terug te vinden op de website van de Stad Gent en via www.warmedagen.be.
 • De Stad zal de voorzorgsmaatregelen ook meegeven via de lichtkranten in de Gentse Feestenzone.
 • Farys voorziet tijdens de volledige Gentse Feesten waterbars ter hoogte van het Belfort (tussen 12 en 22 uur) en in het Zuidpark (tussen 13 en 19 uur). Aan deze drinkfonteintjes kunnen bezoekers gratis water nemen met een eigen drinkbeker of -fles.
 • Bezoekers die zich niet goed voelen kunnen terecht bij de hulpposten van het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis van 14 uur tot 6 uur ’s morgens.
 • Ook de pleinorganisatoren wordt gevraagd om extra waakzaam te zijn, een boodschap op hun lichtschermen te plaatsen en mensen met hitteklachten meteen door te verwijzen naar een hulppost.
 • Indien er te veel stof in de lucht hangt in het Baudelohof, kan de brandweer beslissen om te sproeien.

In de kijker – zondag 21 juli 2019

 • Ook dit jaar kunnen bezoekers genieten van een uniek vuurwerkspektakel aan Portus Ganda. Het vuurwerk start om 23 uur en duurt 20 minuten. Er worden maar liefst 860 pijlen de lucht ingeschoten. De Slachthuisbrug zal 15 minuten voor de start van het vuurwerk afgesloten worden. Voor de pers wordt er een aparte zone voorzien.
 • Paul Michiels komt naar de Korenmarkt (22.30 uur), Chris Corn and the beautiful imperfections brengt eigen nummers en covers op de Groentenmarkt (19.20 uur).
 • Het dj duo Laston en Geo verzorgt de soundtrack bij Polé Polé (00.30 uur) en op het Sint-Baafsplein is een polonaise gegarandeerd, want Willy Sommers komt daar het plein op zijn kop zetten (23 uur).
 • F-Rent blaast de feestvierders van hun sokken met een 3 uur durende set vol soul, funk en groovy hits op het Sint-Veerleplein (22 uur) en op het Walter De Buckplein speelt Placenta plays Placebo (om 20.30 uur).

Locatie van de dag: Ons Luisterplein

Het Luisterplein, dat dit jaar zijn tiende verjaardag viert en zijn naam wijzigt naar ‘Ons Luisterplein’, is ondertussen ook een vaste waarde tijdens de Gentse Feesten. Er staan maar liefst 80 artiesten en groepen op het programma, onder wie ook een aantal jarigen zoals Jan De Wilde die 75 wordt.

Vandaag viert Ons Luisterplein ook ‘Zondag Vosdag’ met 2 jonge popgoden: Stefan Dixon en Tom Kestens, gevolgd door één van zijn beste maten, zijn compagnon in de Fanfare: Lieven Tavernier.

 

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten