Stad Gent zet in op groene begraafplaatsen…

Het Gentse stadsbestuur maakt al enige tijd de bewuste keuze om van de Gentse begraafplaatsen begraafparken te maken. Plekken die in de eerste plaats een rustplaats zullen zijn voor de overledenen, maar ook groene rustpunten kunnen worden voor de nabestaanden en alle inwoners van de stad.

 

Nieuw maaibeheer

Net zoals in vele Gentse tuinen, groeit ook het groen op de Gentse begraafplaatsen weeldig door het warme en vochtige weer van de afgelopen weken. De maanden juni en juli zijn dan ook steeds een piekperiode wat groei en bloei en dus ook onderhoud betreft. Kruiden kunnen dan sneller pluizen vormen na de bloei, wat een slordig beeld geeft. De begraafplaatsen krijgen dan ook prioriteit op andere groenzones.

Begraafplaatsen zijn in de eerste plaats plekken van sereniteit, waar de laatste rustplaats van de overledenen en het herdenken door nabestaanden centraal staan. Net door dat serene karakter zijn de Gentse begraafplaatsen echter ook mooie groene luwteplekken in de stad. Met het groenbeleid  en -beheer op de begraafplaatsen probeert de Stad daaraan maximaal tegemoet te komen.
Op graspaden, boorden langs verhardingen, kantjes rond graven, plekken rond zitbanken en zones waar bezoekers het gras vaak betreden houden de medewerkers van de Groendienst het gras kort door maaisessies elke 10-14 dagen. Op plaatsen met minder passage kunnen kleurrijke bloemen bloeien en worden ze pas na hun bloeiperiode gemaaid om geen onverzorgde indruk na te laten.
Nog niet alle begraafplaatsen worden echter op deze manier beheerd. Voorlopig gaat het om zes  begraafplaatsen: Westerbegraafplaats, Gentbrugge, Oostakker, Zuiderbegraafplaats, Wondelgemdries en Zwijnaarde Scheldeakker. De andere  begraafplaatsen volgen de komende jaren.

Bijzondere soorten

Het nieuwe beleid van de Stad werpt zijn vruchten af. De laatste jaren zorgen onder andere biggenkruid, madeliefjes en klaprozen voor een kleurrijker beeld, en door deze planten te laten bloeien en in zaad te laten komen, vormen ze een rijke voedselbron voor vogels, wilde bijen en allerlei andere kleine beestjes.

 

Dankzij de unieke combinatie van de ondergrond, de vegetatie en het vernieuwde groenbeheer, blijkt de begraafplaats van Gentbrugge bijvoorbeeld de ideale plek voor heel wat bijzondere plantensoorten. Zo vormen de begraafplaatsen bijzondere natuurgebieden in de stad.

‘Onze begraafplaatsen zijn plekken van sereniteit, herinnering en symboliek. Maar ook plekken waar het tijdens warme zomerdagen koeler is en waar je rust kan vinden in onze stad. Daarom maken we de omslag van klassieke begraafplaatsen naar begraafparken. De medewerkers van de Groendienst doen hun uiterste best om onze begraafplaatsen mooi te onderhouden ondanks vaak heel wisselende weersomstandigheden.’

Mieke Van Hecke, schepen van Burgerzaken
Bij de foto’s van links naar rechts: zilverhaver, steenanjer, gewoon biggenkruid, duinreigersbek

Extra info

Wie de Groendienst op de hoogte wenst te brengen van onverwacht snelle groeispurten op een begraafplaats in zijn of haar buurt kan altijd contact opnemen via groendienst@stad.gent.

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten