Gent brengt in 2020 spectaculaire hulde aan zijn grootste Vlaamse Meester met OMG! Van Eyck was here…

Wie Gent zegt, zegt het Lam Gods. Gent is de stad waar Van Eyck zijn wereldberoemde altaarstuk schilderde. Met OMG! Van Eyck was here zet Gent in 2020 een jaar lang de onbreekbare band tussen de stad en de grootmeester in de schijnwerpers. De Stad Gent ontwikkelde samen met vele trotse Gentenaren en partners uit de culturele, toeristische en economische sector een barstensvol en veelzijdig programma.

 

De grootste Van Eyck tentoonstelling ooit

Eén van de absolute hoogtepunten tijdens OMG! Van Eyck was here is de tentoonstelling Van Eyck. Een optische revolutie, die van 1 februari tot en met 30 april 2020 in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) loopt. Al meer dan de helft van alle bewaarde werken van de Vlaamse Meester reizen van over de hele wereld naar Gent, wat dit meteen de grootste Van Eyck tentoonstelling in de wereldgeschiedenis maakt.

Kom meer te weten over de tentoonstelling ‘Van Eyck. Een optische revolutie’

Bezoek website

Gloednieuw bezoekerscentrum voor het Lam Gods

Een tweede klepper is de opening van een splinternieuw bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal op 26 juni 2020, waar het grotendeels gerestaureerde Lam Gods in volle glorie en in optimale omstandigheden te bewonderen zal zijn. Met behulp van ‘augmented reality’ zullen bezoekers diep in het verleden kunnen reizen en de bewogen geschiedenis van het meesterwerk en de Gentse kathedraal kunnen beleven alsof ze er zelf bij waren.

 

De thuiskomst van het Lam Gods wordt van 24 tot en met 28 juni 2020 uitgebreid gevierd met een Midzomernachtfeest op en rond het Sint-Baafsplein. Een niet te missen volksfeest in open lucht met dans, middeleeuwse street food, folkloristische optredens, spectaculaire tableaux vivants en troubadours.

De 7 Senses Tour: Gent door de zintuigen van Van Eyck

Vanaf april 2020 laat de 7 Senses Tour Gent op dezelfde zinnenprikkelende manier ervaren zoals grootmeester Jan Van Eyck dat moet gedaan hebben in de 15de eeuw: met alle zintuigen op scherp. Ruiken, voelen, proeven, horen, zien, spirituele beleving en beweging komen allemaal aan bod tijdens deze unieke stadswandeling.

Van Eyck in de 21ste eeuw: multimediaal spektakel in de Sint-Niklaaskerk

Kunstenaar Mat Collishaw brengt van maart tot oktober 2020 met A Digital Tribute to Van Eyck een digitale en muzikale herinterpretatie van het Lam Gods, met verbluffende, eigentijdse videomapping en een groots lichtspektakel. A Digital Tribute to Van Eyck is een samenwerking tussen Mankind en CREATE.eu. Beiden waren met de dansende robotarmen en de vuurspuwende draak de grote publiekstrekkers op het Gentse Lichtfestival in 2018.

Wereldpremière compositie van Arvo Pärt over Lam Gods

De internationaal geroemde Estse componist Arvo Pärt creëerde in opdracht van de Stad Gent Agnus Dei, the adoration of the Lamb, een werk voor koor en orgel geïnspireerd op het beroemde meesterwerk van Van Eyck. De wereldpremière vindt plaats in september 2020 tijdens Gent Festival van Vlaanderen in de Sint-Baafskathedraal, in aanwezigheid van de componist zelf. Pärt vertrouwt de uitvoering van zijn gloednieuwe compositie toe aan Collegium Vocale, het bejubelde Gentse vocaal ensemble van dirigent Philippe Herreweghe dat volgend jaar zijn vijftigste verjaardag viert.

Smakeleyck: Bourgondische gastronomie door de ogen van een Flemish Foodie

Geïnspireerd door het 15de eeuwse culinaire erfgoed gaat Flemish Foodie Olly Ceulenaere, chef van het Gentse restaurant Publiek op zoek naar hedendaagse recepten met historische ingrediënten van een lokale teler of maker. Een jaar lang zullen de Gentse horecazaken, frituren, bakkers, maar ook gepassioneerde thuiskoks geprikkeld worden met kooktips, gerechten, workshops en vele proeverijen van bekende en minder bekende middeleeuwse gerechten en producten.

‘Geïnspireerd door het 15de eeuwse culinaire erfgoed gaat Flemish Foodie Olly Ceulenaere, chef van het Gentse restaurant Publiek op zoek naar hedendaagse recepten met historische ingrediënten van een lokale teler of maker.’

Sami Souguir, schepen van Cultuur

Hedendaagse Gentse meesters laten zich inspireren

Voor OMG! Van Eyck was here engageren al meer dan zeventig Gentse makers zich om een product of ontwerp te maken geïnspireerd op het beroemde altaarstuk. De Van Eyck-makers beoefenen heel uiteenlopende ambachten, waardoor er een grote diversiteit aan unieke producten zal zijn: juwelen, hoeden, boeketten, bier, tapijten, sjaals, handtassen, keramiek, glaswerk… Het exclusieve en bijzondere aanbod zal vanaf najaar 2019 te koop zijn in de Van Eyck Shop in de Raadskelder onder het Belfort.

OMG! Van Eyck was here: een barstensvol jaarprogramma

En daarnaast geven ook talloze andere Gentse partners mee vorm aan OMG! Van Eyck was here. Het Design Museum Gent neemt in de expo Kleureyck. Van Eycks kleuren in design de impact van Van Eycks heldere kleurengebruik op de designgeschiedenis onder de loep. Families met jonge kinderen kunnen hun hart ophalen in de tentoonstelling Dag Jan. Het kleine rijk van Jan Van Eyck in De Wereld van Kina, het poppentheaterstuk Het Mysterie Onthuld van TAPTOE’s Erf of de kindervoorstelling rond Van Eyck van 4Hoog. De Gentse Floraliën vinden in 2020 plaats binnen het thema ‘Mijn Paradijs, een wereldse tuin’ en op het Maaseikplein naast de Sint-Baafskathedraal verrijst Fruitgaard XL, een nieuw parkje vol planten en bloemen die op het Lam Gods voorkomen. Muziekliefhebbers kunnen tijdens Gent Festival Van Vlaanderen dan weer op een muzikale reis van 12 topcomposities geïnspireerd door het Lam Gods tijdens Het Muzikale Lam Gods of zich laten meeslepen in de concertrituelen van Amenra tijdens In den Troon Verheven in de Handelsbeurs.

 

En dit is nog maar een greep uit het tot nu toe bevestigde aanbod. OMG! Van Eyck was here wordt een jaar dat de stad op zijn grondvesten zal doen daveren. Een niet te missen feest voor Gentenaren en bezoekers.

 

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten