LEZ 2020: Subsidies voor Gentenaars en marktkramers die zich duurzaam verplaatsen…

Het Gentse stadsbestuur wil bewoners en bedrijven optimaal begeleiden bij de overgang naar de lage-emissiezone vanaf 2020. Daarom ligt er een voorstel klaar om vanaf 1 oktober 2019 de bestaande subsidies verder uit te breiden in een vernieuwd subsidiereglement milieuvriendelijke mobiliteit, dat geldig is tot 31 december 2020. Daarbij wordt optimaal rekening gehouden met kwetsbare doelgroepen. Het subsidiereglement werd besproken in de commissie milieu van dinsdag 18 juni 2019 en zal op maandag 24 juni 2019 voorgesteld worden aan de gemeenteraad.

 

Mobiliteitsbudget met extra mogelijkheden

Gentenaars die een wagen wegdoen en de nummerplaat inleveren, kunnen vanaf 1 oktober 2019 een subsidie tot 500 euro aanvragen. Met dat ‘mobiliteitsbudget’ kiezen ze uit een lijst van duurzame alternatieven: naast de aankoop behoort nu ook de huur van een gewone of elektrische (brom)fiets of speed pedelec tot de mogelijkheden. Ook het gebruikersabonnement van een autodeelorganisatie of het openbaar vervoer komt in aanmerking.

 

De instapkost voor autodelen van 35 euro blijft op kosten van de stad. Gentenaars die een elektrische of CNG-deelwagen overwegen, kregen voorheen al een subsidie tot 6.000 euro voor de aankoop, maar dat bedrag kunnen ze voortaan ook inzetten om de wagen in kwestie te leasen.

‘Met extra ondersteunende maatregelen kunnen almaar meer mensen de overstap maken naar duurzame vervoermiddelen. Zo bereiken we ook Gentenaars voor wie dat minder evident is. Door de keuzemogelijkheden van duurzame alternatieven uit te breiden en de subsidies voor mensen met een laag inkomen te verhogen, krijgen we in Gent een lage-emissiezone met een sterk sociaal karakter. Een stap vooruit voor alle Gentenaars.’

Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat

Bijkomende ondersteuning voor mensen met laag inkomen

Wie binnen de Gentse lage-emissiezone woont en met een auto rijdt die niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, kan sinds midden 2017 een slooppremie aanvragen. Die bedraagt 1.000 euro voor een oude dieselwagen en 750 euro voor een oude benzinewagen. De Stad engageert zich nu om inwoners uit de laagste inkomenscategorie (inkomen in 2019 lager of gelijk aan 31.340 euro verhoogd met 1.630 euro per persoon ten laste) een verhoogde premie uit te betalen van respectievelijk 1.125 euro en 1.500 euro, en dit met terugwerkende kracht. Kiest een inwoner van de lage-emissiezone voor een slooppremie, dan vervalt de optie van het mobiliteitsbudget. Bij schrapping van een nummerplaat zijn de slooppremie en het mobiliteitsbudget dus niet cumulatief. De slooppremie wordt verlengd tot 30 juni 2020.

 

Gentse gezinnen met een beperkt inkomen die een auto wegdoen, kunnen bovenop het mobiliteitsbudget of bovenop de slooppremie, vanaf 1 juli 2019 eenmalig gratis 100 taxicheques aanvragen om zich op een comfortabele en flexibele manier te verplaatsen. Elke taxicheque heeft een waarde van 2,50 euro, waardoor kwetsbare gezinnen voor een bedrag van 250 euro een taxi kunnen nemen. Die taxicheques zijn geldig tot 31 december 2021.

‘De uitbreiding van het subsidiepakket milieuvriendelijke mobiliteit, met specifieke aandacht voor kwetsbare groepen, moet de lage-emissiezone haalbaar en betaalbaar maken voor iedereen die binnen de zone woont. De ambities van het stadsbestuur reiken echter verder: deze legislatuur wordt werk gemaakt van een plan om mobiliteitsarmoede gericht aan te pakken. Vervoer kost geld, en als je arm bent kan je wereld opeens akelig klein zijn.’ 

Rudy Coddens, schepen van Sociaal beleid, Armoedebestrijding en Gezondheid

Extra ondersteuning voor marktvoertuigen en ondernemers

Marktkramers die een LEZ-conform marktvoertuig willen aankopen, kunnen vanaf 1 juli 2019 een subsidie tot 10.000 euro aanvragen. Dat bedrag kan ook gebruikt worden om de motor van het bestaande marktvoertuig te vervangen, waardoor de marktwagen de LEZ mag inrijden. Een bijkomende subsidie tot 5.000 euro kan aangevraagd worden om het verkoopgedeelte van het marktvoertuig in te richten.

‘De Gentse binnenstad kent een rijke marktentraditie met onder andere de Vrijdagmarkt, de Bloemenmarkt en de Prondelmarkt. Met dit subsidiereglement, gecombineerd met een korting op de standgelden van 25% in 2020 en 15% in 2021, willen we marktkramers er toe aanzetten te investeren in een LEZ-conform voertuig.’

Sofie Bracke, schepen van Economie en Handel 

Ook de bestaande subsidies voor Gentse bedrijven of zelfstandigen blijven van kracht, maar worden voorzien van extra mogelijkheden. Zo kunnen bedrijven of zelfstandigen voortaan de bestaande subsidie voor de aankoop van een elektrische of CNG-deelwagen ook gebruiken om de wagen in kwestie te leasen. Hetzelfde geldt voor Gentenaars met een geldende taxivergunning die een e-taxi overwegen: ook leasen behoort nu tot de mogelijkheden. Gentse ondernemers die een publieke laadpaal willen plaatsen, kunnen voortaan een subsidie krijgen van 500 euro per laadpunt, met een maximum van 6 laadpunten per jaar. Voor koerierbedrijven die een oude bromfiets laten slopen verandert er niets: die krijgen nog steeds tot 400 euro voor de aankoop van een elektrische twee- of driewieler. Alle info over het vernieuwde subsidiereglement milieuvriendelijke mobiliteit is terug te vinden op www.stad.gent/milieuvriendelijkemobiliteit.

 
Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten