Gentse Klimaatarena wint Sustainable Education Award…

De Stad Gent heeft de Sustainable Education Award gewonnen voor de Gentse Klimaatarena, een succesvolle formule om jongeren en politici met elkaar in gesprek te laten gaan over het klimaat. Tijdens de Klimaatarena legden 50 scholieren van 10 Gentse middelbare scholen lokale politici het vuur aan de schenen over het klimaat.

 

De Sustainable Education Award is een onderdeel van de Belgische Energie- en Milieuprijzen, die sinds 2006 jaarlijks uitgereikt worden aan bedrijven, gemeenten en organisaties die op een uitzonderlijke manier bijdragen aan een duurzame toekomst. De veertiende editie wil vooral positieve en reproduceerbare initiatieven stimuleren en succesverhalen bekendheid geven.

Jongeren en politici in debat

De Gentse Klimaatarena op woensdag 20 februari 2019 was zo’n positief succesverhaal. Vijftig Gentse scholieren (16-18 jaar) van tien Gentse scholen gingen in gesprek met de Gentse burgemeester Mathias De Clercq en met de schepen van Klimaat Tine Heyse over het veranderende klimaat. De overige leerlingen en scholen konden de arena volgen via livestream. Ook zij namen actief deel aan het debat door hun vragen en opmerkingen te posten op de Facebook livestream. Auteur Pieter Boussemaere gaf een boeiende, inleidende les over klimaatoplossingen.

‘Geen klassieke informatie-overdracht van leerkracht naar leerling, maar een heuse Klimaatarena waarbij we in debat gingen met 50 scholieren van 10 middelbare scholen. Een inspirerend debat met pittige vragen en leuke voorstellen. Jongeren konden bovendien via livestreaming niet alleen het debat volgen, maar ook tussenkomen waardoor de Klimaatarena een groot bereik had. Deugddoend te zien dat zoveel jongeren zo warm lopen voor een klimaatneutrale stad.’

Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat 

De Gentse Klimaatarena is een herwerking van de jaarlijkse Jongerenklimaatraad in Gent, waarbij scholieren na een voorbereidingstraject met klimaatcoaches een voormiddag samenkomen en in debat gaan met de schepen van Klimaat. Deze jongerenklimaatraad 2.0 kwam tot stand in samenwerking met My Utopia.

 

 

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten