Na de Leefstraten zien nu ook twee Leefpleinen het levenslicht…

Er breekt een nieuw seizoen aan voor de Leefstraten. In 13 straten loopt een traject om de straat om te vormen tot een Leefstraat. Voor het eerst zullen ook 2 Leefpleinen gecreëerd worden. Door de straat autoluw of autoloos te maken, ontstaat er een ontmoetingsplaats met meer ruimte voor nieuwe contacten, rustige speelplekken voor de kinderen en vooral veel contacten tussen buren.

 

Er worden dit jaar in totaal 13 Leefstraten en 2 Leefpleinen ingericht. De focus ligt niet zozeer op het aantal Leefstraten maar wel op een kwalitatieve invulling en goede begeleiding van de deelnemende straten. Er gaat veel aandacht naar een goede communicatie met bewoners in en rond de straat en naar de opvolging van thema’s die er ter sprake komen.  

‘Voor het eerst worden ook 2 ‘Leefpleinen’ ingericht. Op vraag van bewoners van Sint-Baafsdorp en de Borluut-woontoren aan de Watersportbaan creëren we daar nieuwe ontmoetingsplekken. Samen met de bewoners wordt er werk gemaakt van een leuke speelplek, burenontmoeting en meer kleur in de wijk.’

Astrid De Bruycker, schepen van Buurtwerk, Welzijn en Participatie

Het Leefplein op het Sint-Baafsdorp start op 25 mei 2019, net als de Leefstraat in de Koolkapperstraat. Op 22 juni 2019 start het Leefpleinexperiment aan de Borluut in de Watersportbaan.

 

Eerder zijn al de Leefstraten de Meibloemstraat, de Karel Antheunisstraat, de Kozijntjesstraat, de Zesseptemberlaan, de Palinghuizen, de Zalmstraat en de Kogelstraat gestart. In de Zalmstraat werden 3 ontmoetingsplekken voor de buurt ingericht, plaatselijk verkeer kan er nog steeds stapvoets door de straat rijden. Het accent ligt vooral op ‘vergroening’ van de straat met geveltuintjes, extra plantenbakken en groenslingers.

Wat is een Leefstraat?

Een Leefstraat is een straat die tussen de paasvakantie en de herfstvakantie door de buurtbewoners naar eigen wensen wordt ingevuld. Het doel is vooral de sociale cohesie in deze straten te verhogen en de dialoog en solidariteit op straatniveau te versterken. Buren organiseren zelf activiteiten in hun Leefstraat en engageren zich ook om de Leefstraat te onderhouden. Op die manier wordt er geprobeerd om zoveel mogelijk mensen uit de straat of de buurt te bereiken en te betrekken.

 
 

Het Team Leefstraten van de Dienst Ontmoeten en Verbinden begeleidt en ondersteunt het traject met communicatiemateriaal, gesprekken, mee zoeken naar oplossingen, regelen van vergunningen, enzovoort.

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten