22 mensen met een beperking zijn ‘collega voor één dag’ tijdens DUOday…

Op donderdag 16 mei 2019 verwelkomen de Stad Gent en het OCMW Gent 22 nieuwe collega’s. Al blijven ze maar één dag, op DUOday vormt een werkzoekende met een arbeidsbeperking een tandem met een werknemer binnen de organisatie. Een win-win: de stagiair kan z’n talenten tonen en z’n beeld van een bepaalde job aftoetsen aan de realiteit. De Stads- en OCMW-diensten maken dan weer kennis met de inzet en vaardigheden van werkzoekenden met een bepaalde ondersteuningsnood.

 

22 duo’s

Het is traditie, ook dit jaar weer stellen de Stad en het OCMW hun deuren open voor personen met een arbeidshandicap tijdens DUOday. Dit jaar prikken 22 mensen met een beperking in om een dagje mee te draaien. Het gaat om rolstoelgebruikers, personen met een visuele of auditieve beperking, maar evengoed om iemand met autisme of leermoeilijkheden.

Van de verzorgingstafel tot de directietafel

Bij beide organisaties worden de kandidaten op sleeptouw genomen door geroutineerde collega’s. Onder meer de dienst Kinderopvang, de dienst Wonen, de Groendienst, het Huis Van de Sport, het Mobiliteitsbedrijf en verschillende woonzorgcentra vonden een goede ‘match’ met een werkzoekende met een beperking.

De werkzoekende ondervindt op DUOday aan den lijve wat een bepaalde job inhoudt en krijgt een uitdagend takenpakket. Van administratie tot onderhoud en herstellingen: het is een ervaring die kan tellen. Dit jaar loopt één DUOday’er zelfs een dag mee met een directeur, op de Dienst Wonen. Nadien wordt de werkbelevingsdag geëvalueerd, de resultaten worden gebruikt bij de verdere arbeidsbegeleiding van de werkzoekende.
 

Opstap naar een echte job

DUOday is een verrijking voor werkzoekende én werknemer. De meerwaarde die personen met een beperking op de werkvloer kunnen bieden, is nog te weinig bekend. De concrete aanpak van  DUOday is vaak een oogopener: vooroordelen maken plaats voor enthousiasme zodra collega’s door de beperking heen kijken en de persoon en z’n talenten zien.

Voor de werkzoekende is zo’n stage een belangrijke leerervaring en een stimulans in de zoektocht naar werk. Soms is het zelfs een opstap naar een vast contract. Dat bewijst het verhaal van Eline Muys, die drie jaar geleden deelnam aan DUOday en nadien via een aanwervingsprocedure als stafmedewerker bij het OCMW Gent aan de slag kon.
Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten