Gent verwelkomt het Festival van de architectuur 2019…

Van 21 tot 27 september 2019 strijkt het Festival van de architectuur neer in Gent. 7 dagen lang verrassende lezingen, tentoonstellingen, rondleidingen, performances, en een immens dominoparcours, zowel in de Gentse binnenstad als op onverwachte plekken in de stadsrand. Want dat is waar het deze editie om draait: architectuur brengt wijken, straten, bewoners, gebouwen, en ontwerpers samen.

 

Het Festival van de architectuur is een initiatief van het Vlaams Architectuurinstituut, dat voor deze editie de handen in elkaar slaat met de Stad Gent, de Stadsbouwmeester en Kunstencentrum Vooruit. Het thema wordt ‘Verbind de stad!’

7.000 dominoblokken van Ledeberg naar Moscou

Om deze boodschap kracht bij te zetten opent een uniek schouwspel het festival op 21 september 2019. ‘Dominoes’, een artistiek project van Station House Opera, trekt naar de van elkaar gescheiden stadswijken Ledeberg en Moscou. Buurtcentra, scholen, pleinen, kerk en moskee, café’s, appartementen, huizen en Gentenaars zullen worden verbonden door een traject van 7.000 dominostenen dwars door de buurt. Dit spektakel wordt gemaakt met bewoners, enthousiaste vrijwilligers en wijkverenigingen.

7 dagen samen stad maken

Nadien staat een hele week architectuur op het programma: in de Kunsthal Gent loopt de geprezen tentoonstelling Unless ever people / Caritas for freespace waarmee architecten de vylder de vinck tailleu een zilveren leeuw wegkaapten op de architectuurbiënnale van Venetië. Ook in het Design Museum Gent, het Vandenhove Centrum voor architectuur (20 jaar Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester), en op de tiende verdieping van het stadskantoor AC Portus – de voormalige Belgacomtoren – viert kwalitatieve architectuur hoogtij. Op die laatste unieke locatie tonen de Gentse architectuurfaculteiten van UGent en KULeuven bijzondere Gentse ontwerpopgaves. De stadsbouwmeester zelf houdt open deur in de vernieuwde snoepwinkel naast Vooruit. Er wordt gedebatteerd over de rol van ontwerpend onderzoek, over hoe wedstrijdprocedures best verlopen en iedereen kan advies inwinnen over de wildste bouwplannen.  

Architectuur verbindt de stad

Maar er is nog meer. Op donderdag 26 september is er de grote ‘Verbind de stad’-studiedag in Vooruit. Inspirerende sprekers uit binnen- en buitenland buigen zich over thema’s als participatie en cocreatie in stadsontwikkeling. Jonge architecten krijgen dan weer een forum bij de architectuurvereniging Archipel, en architect Karel Bursenss balanceert op de grens tussen architectuur en dans met de performance ‘Currents’ in Vooruit.

Ook de opengestelde gebouwen tijdens de ‘Dag van de architectuur’ op zondag 22 september 2019 staan in het teken van verbinding. Ze zijn niet alleen school, of sporthal, of woonproject, of dienstencentrum, of ontmoetingsruimte, of bibliotheek, of… Het zijn gebouwen die flexibel kunnen inhaken op toekomstige functiewijzigingen.
 
 
Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten