Resultaten Gentse aanmeldingen secundair onderwijs bekend…

Alle ouders die hun kind hadden aangemeld voor het Gentse secundair onderwijs, hebben op maandag 13 mei 2019 het resultaat gekregen. Van de 4.490 aangemelde kinderen kreeg 96% een school van 1ste voorkeur. 41 jongeren kregen nog geen ticket voor hun voorkeursschool. 18 scholen zitten vol, wat het nut van een online aanmeldingssysteem aantoont.

 

Resultaten

Van de 4.490 aangemelde jongeren starten er 96% in de school van eerste voorkeur en 3% in de school van tweede voorkeur. 41 tieners kregen geen ticket. Het gaat voornamelijk om kinderen die maar 1 schoolkeuze hebben opgegeven en kinderen die zich hebben aangemeld voor het buitengewoon onderwijs. Het aantal kinderen dat maar 1 schoolkeuze heeft opgegeven, lag 10% lager dan vorig jaar. In de grootschalige communicatiecampagne die de Stad Gent samen met het Lokaal Overleg Platform (LOP) had opgezet, kregen ouders het advies om meerdere scholen te kiezen.

Uit de resultaten blijkt dat de druk op de scholen met ASO-bovenbouw blijft: 8 scholen met 1A zijn volzet. Voor jongeren zonder inschrijvingsticket en voor de late inschrijvers zijn er op dit moment nog 1.038 plaatsen beschikbaar bij de deelnemende scholen, 844 voor 1A en 182 voor 1B. Een overzicht van de vrije plaatsen is te vinden op https://meldjeaansecundair.gent.be/over. Inschrijven kan vanaf 15 mei 2019 op de school zelf. 
In het buitengewoon onderwijs voor kinderen met autisme zitten alle scholen vol in 1A. Dat betekent dat er voor de kinderen zonder ticket voor het buitengewoon onderwijs niet meteen vrije plaatsen ter beschikking zijn. Met al deze ouders is individueel contact opgenomen en wordt er samen met de scholen een oplossing gezocht.
 

Technische verbeteringen

Vorig jaar kreeg 87% kinderen bij de toekenning een school van eerste keuze. Dat het aantal nu veel hoger ligt, heeft vooral te maken met een aantal maatregelen. Zo voerde Gent een optimalisatie door waardoor het niet mogelijk is dat 2 tieners een ticket hebben voor elkaars eerste keuze. Dankzij die manier van werken kregen 43 jongeren alsnog een ticket van eerste voorkeur. De optimalisatie werd enkel in Gent doorgevoerd en is er gekomen op vraag van de ouders en de scholen. Volgend jaar wordt ze verplicht in heel Vlaanderen.

Daarnaast startte Gent veel later met het aanmelden dan scholen in de omliggende gemeenten. Daardoor waren er dit jaar minder inschrijvingen van kinderen die Gent als optie zagen voor als ze geen plekje zouden krijgen op de school in de eigen gemeente. Vorig jaar waren er zo’n 500 leerlingen die hun ticket in Gent niet verzilverden en uiteindelijke kozen voor de school van hogere voorkeur in de randgemeentes en ver daarbuiten.
Tot slot werd er een tussentijdse opvolging gehouden. Met scholen die met wachtlijsten zouden kampen, werd nagegaan of er mogelijkheden waren tot uitbreiding. 9 scholen hebben zo nog 92 extra plaatsen bijgemaakt, om zoveel mogelijk leerlingen hun school van eerste voorkeur te kunnen toewijzen. Daardoor zijn er nu wel bijna geen bijkomende verhogingen meer mogelijk.
Verschuivingen in de wachtlijsten zijn nog mogelijk als ouders hun ticket niet omzetten in een inschrijving. Ook de 183 jongeren die dubbel zijn aangemeld kunnen nog voor extra vrije plaatsen zorgen. Het gaat om leerlingen die nog niet weten of ze zullen slagen, en aangemeld zijn voor zowel 1A als 1B, of voor het gewoon en het buitengewoon onderwijs én voor beiden een ticket kregen toegewezen. Uiteindelijk kunnen ze maar één plaatsje bezetten en zullen er nog extra plaatsen vrijkomen. Ouders kunnen op de websites van de scholen terecht voor een stand van zaken rond de wachtlijsten.

Geen kampeertoestanden

Het is de tweede keer dat Gent werkt met een digitaal aanmeldingssysteem voor het secundair onderwijs. Het digitale platform werd samen met de Stad Antwerpen en Digipolis ontwikkeld en waar mogelijk aangepast om te voldoen aan de wensen van de scholen en de ouders.

 

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten