39 Gentse senioren vinden thuis in nieuwe assistentiewoningen Wibier…

Op de campus Het Heiveld in Sint-Amandsberg zijn de assistentiewoningen Wibier uitgebreid. Naast de 20 bestaande woningen kwam er een nieuwbouw met 30 flats. 39 Gentse 65-plussers vinden er hun nieuwe thuis.

 

30 flats met terras in een groene omgeving

De nieuwbouw bestaat uit 30 flats, ondergebracht in 2 bouwvolumes met 3 verdiepingen, in een autovrije, groene omgeving. Er zijn 21 flats met 1 slaapkamer (78 m2) en 9 flats met 2 slaapkamers (92 m2). Elk appartement heeft een terras van 10 m2. Op het gelijkvloers is er een polyvalente ontmoetingsruimte met kitchenette en sanitair, die alle bewoners kunnen gebruiken voor familiefeestjes, of om samen te komen. ’s Middags kunnen ze er een warme maaltijd nuttigen. Er is een ondergrondse parking voor 24 auto’s voorzien.

De nieuwbouw komt naast de bestaande assistentiewoningen Wibier: 20 gelijkvloerse woningen uit 1999 van ongeveer 100 m2. Een project dat OCMW Gent toen kon realiseren dankzij een legaat van Marcella Wibier.

9 echtparen, 4 alleenstaande mannen en 17 alleenstaande vrouwen nemen hun intrek in de flats. Hun gemiddelde leeftijd bedraagt net geen 77 jaar.

Veilige thuishaven

Assistentiewoningen zijn individueel aangepaste woningen waarin 65-plussers alleen of met hun partner zelfstandig verblijven in een sociaal veilige omgeving. Ze kunnen er een beroep doen op professionele zorgverlening. Zo zijn alle woningen van Wibier rolstoeltoegankelijk en aangepast aan slechtzienden en slechthorenden. Vanuit het aanpalende woonzorgcentrum Het Heiveld is crisiszorg bij noodsituaties de klok rond, 7 dagen op 7, verzekerd.

In het lokaal dienstencentrum Wibier, dat ook op dezelfde site is gevestigd, kunnen bewoners een beroep doen op andere vormen van dienstverlening – ergotherapie, psychologische ondersteuning, tijdelijke zorg na een ziekenhuisopname – en deelnemen aan een ruim aanbod van activiteiten.

Grote vraag naar assistentiewoningen

Er is een grote vraag naar betaalbare assistentiewoningen. De studie ‘Ruimte voor Ouderen’ van de Stad Gent toonde aan dat met name in de deelgemeenten er een tekort is. Zo bleek uit die studie dat er in Sint-Amandsberg 107 assistentiewoningen te weinig zijn. Een tekort dat bij ongewijzigd beleid verder zou oplopen tot 122 in 2025. Dat de nood hoog is, blijkt ook uit de wachtlijst voor de assistentiewoningen Wibier. Daar staan momenteel 75 mensen op om een flat te huren en 14 om er een te kopen. Alle koopappartementen waren in enkele minuten tijd verkocht.

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten