Gent bundelt krachten in strijd tegen vroegtijdig schoolverlaten…

Ruim 130 Gentse onderwijs-, werk- en welzijnsprofessionals hebben op donderdag 9 mei 2019 deelgenomen aan de tweede Actiedag ‘Operatie Geslaagd’ van Onderwijscentrum Gent. Aan de hand van interactieve lezingen en praktijkgerichte sessies deden ze inspiratie op om samen de strijd aan te gaan tegen vroegtijdig schoolverlaten. 12 Gentse pilootscholen stelden hun actieplan voor.

 

Gents plan vroegtijdig schoolverlaten

Net als in andere Vlaamse centrumsteden is het aantal vroegtijdige schoolverlaters in Gent opnieuw gestegen. Meer dan een op de zeven jongeren in het Gentse onderwijs verlaat de schoolbanken zonder een diploma of kwalificatie. Omdat deze jongeren in een zeer kwetsbare positie op de arbeidsmarkt terechtkomen, heeft de Stad een Gents Plan Vroegtijdig Schoolverlaten. Dat plan wordt gecoördineerd door Onderwijscentrum Gent, dat de diverse acties van scholen en partners onder de vlag ‘Operatie Geslaagd’ samenbrengt.

12 Gentse scholen die de afgelopen 2 jaar ondersteund werden door Onderwijscentrum Gent, mochten op de actiedag hun actieplan tegen vroegtijdig schoolverlaten voorstellen. De actieplannen zijn werkelijk ‘best practices’. Daaruit blijkt nog maar eens het belang om scholen actief te coachen en te begeleiden in de strijd tegen vroegtijdig schoolverlaten.

Groeikansen voor spijbelbeleid

Daarnaast overliep Onderwijscentrum Gent de acties die ook andere scholen (en hun partners) al ondernemen. Er zijn stappenplannen en afsprakenkaders, en scholen proberen kort op de bal te spelen en op maat te werken. Er wordt ook nauwgezet ingezet op registratie en op een warm en verbindend schoolklimaat.

Toch lijken er nog groeikansen te liggen in de grotere gedragenheid van het spijbelbeleid bij leraren en ouders, in een sterkere analyse van spijbelcijfers, en in het versterken van het partnerschap met ouders – een belangrijke, maar niet altijd makkelijk bereikbare groep – rond dit thema. De Stad Gent is nog altijd vragende partij om de spijbelcijfers vanuit Vlaanderen te ontvangen, en wil daar eveneens rond samenwerken.

Meertaligheid benutten

Tot slot stelde Onderwijscentrum op de actiedag in primeur de tool ‘Functioneel meertalig leren in het secundair onderwijs’ voor. De online tool biedt handvaten om de thuistaal van leerlingen actief in te zetten in de klas en zo het leerproces te versterken. De tool bevat methodieken en werkvormen die in de klas kunnen worden ingezet, tips om de meertaligheid op school in kaart te brengen en actief te benutten, en manieren om meertaligheid structureel in het beleid van de school te verankeren.

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten