Hello Jenny wint ‘Slim in de stad’-subsidie…

Het Gentse project Hello Jenny heeft op 7 mei 2019 de ‘Slim in de stad’-subsidie van de Vlaamse overheid gewonnen. Het project zet slimme technologie in om ouderen in contact te brengen met buddy’s uit de buurt, en zo vereenzaming tegen te gaan. De prijs is goed voor 145.000 euro.

 

‘Hello Jenny’ is ontstaan binnen ‘City of People’, waar de Stad Gent, de UGent, imec en Digipolis Gent samen innovatieve oplossingen zoeken om een concreet antwoord te bieden op complexe maatschappelijke uitdagingen. Een van die uitdagingen is sociale isolatie en vereenzaming bij ouderen. Door de vergrijzing van onze maatschappij wordt dit probleem almaar belangrijker. De jongste jaren zette de Stad Gent, onder meer via de lokale dienstencentra, sterk in op buurt- en burenzorg. Toch voelen veel mensen drempels om hulp te vragen of om hulp te bieden.

In co-creatie met senioren

Om die drempels aan te pakken, werd samengewerkt met de UGent en imec. Zij gingen in gesprek met de Gentse senioren. Samen dachten ze na over gebruiksvriendelijke manieren om mensen in de stad goed zorg te laten dragen voor elkaar. Die inzichten werden getoetst aan het advies van experten over de toekomst van de zorg. Uiteindelijk gingen ingenieurs van de UGent en imec aan de slag om alle ideeën te verwerken in een productexperimentele oplossing die stap voor stap werd vormgegeven in co-creatie met de senioren: ‘Hello Jenny’.

Sensoren meten het bezoek

Tijdens een proefproject werd bij 12 senioren thuis een slimme luidspreker en een sensor geïnstalleerd. De sensor meet hoeveel keer de voordeur open- en dichtgaat. Zo kan men registreren hoeveel volk er over de vloer komt. Als blijkt dat de senior weinig of geen bezoek krijgt, dan krijgt de slimme luidspreker een signaal. Die vraagt aan de bewoner of hij of zij wil dat er iemand langskomt om bijvoorbeeld een babbel te slaan, te kaarten, een wandeling in de buurt te maken, enzovoort. De senior antwoordt met een druk op de ja- of nee-knop van de slimme luidspreker.

Daarna loopt bij de buddy (tijdens het proefproject waren dat studenten maatschappelijk werk van de Arteveldehogeschool) via Messenger een bericht binnen. De buddy tikt in wanneer het voor hem of haar past, waarna de slimme luidspreker alles omzet in een gesproken boodschap. Als de senior dan nog eens de ja-knop indrukt, is de afspraak bevestigd.
 

Laagdrempelig

Het proefproject toonde aan dat ‘Hello Jenny’ het hulpaanbod op een laagdrempelige manier bij de senior binnenbrengt. Veel ouderen geven liever niet toe dat ze nood hebben aan een bezoekje. In ‘Hello Jenny’ is het de slimme luidspreker die het hen vraagt. Ook de schrik om de buddy te storen valt weg, want met ‘Hello Jenny’ kiest de buddy zelf wanneer hij of zij antwoordt.

 

Meer sensoren plaatsen

De ‘Slim in de stad-subsidie’ is goed voor 145.000 euro. Met dat geld willen alle stakeholders ‘Hello Jenny’ de komende drie jaar verder uitrollen en verfijnen. Met bijvoorbeeld niet alleen studenten maar ook vrijwilligers als buddy’s. Men wil ook zoeken naar meer correcte en efficiëntere sensorgegevens die sociale isolatie detecteren: de inhoud van de ijskast, analyse van het stroomverbruik, beweging… Ten slotte wil men onderzoeken of men ‘Hello Jenny’ kan inpluggen op bestaande online hulpplatformen. Wie interesse heeft om hier een rol in te spelen kan zich aanmelden via hallo@cityofpeople.gent.

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten