Dag van de Gezonde Buurt, gezondheid gekruid met een festivalsfeertje…

Op zaterdag 4 mei kun je in en rond het CM-gebouw in Gent terecht voor de eerste Dag van de Gezonde Buurt.  ‘Het is een dag die helemaal in het teken staat van gezondheid’, zegt Jana Tegethoff van team Gezondheidsbevordering van CM. ‘Er zijn heel wat workshops, infosessies, beweegactiviteiten, films … en we hebben een Gezonde Buurt-plein waar van alles te beleven valt.’

‘Met de Dag van de Gezonde Buurt willen we mensen tonen hoe we samen aan de gezondheid van onszelf en die van anderen kunnen werken’, zegt Jana.  ‘En dan hebben we het over gezondheid in de brede zin. Dus niet alleen lichamelijk op en top zijn maar ook geestelijk fit zijn, sociaal actief zijn …’

Gezondheid in de ruimste zin

Die brede blik op gezondheid vertaalt zich ook in het programma. Zo kun je een workshop volgen waarin je je eigen ecologische schoonmaakproducten maakt of leert om zelf kruiden te kweken. Er is een infosessie met ex-radiopresentatrice Eva Daeleman over veerkracht en je eigen leven uitstippelen. Je kunt deelnemen aan een balanswandeling in de Blaarmeersen of proeven van een yogasessie. En er is ook ruimte voor film. Zo staat prijsbeest Girl van de Gentse regisseur Lukas Dhont, en het gelauwerde Rabot op het programma. ‘We willen er echt een actieve en interactieve dag van maken. En we hebben het programma zo opgebouwd dat iedereen wel iets vindt die hem of haar prikkelt. De meeste activiteiten zijn bovendien gratis. Alleen voor een aantal workshops vragen we een bijdrage voor het materiaal.’

Gezonde Buurt-plein

Naast de brede waaier aan activiteiten kun je tijdens de Dag van de Gezonde Buurt ook terecht op het Gezonde Buurt-plein. ‘Van het grasplein achter het CM-gebouw maken we het kloppend hart van de dag, waar iedereen kan samenkomen en napraten. Er komen foodtrucks en terrasjes, over de middag zorgen we voor muziek, … daar zal gegarandeerd een gezellige festivalsfeer hangen. En dat is de sterkte van onze Dag van de Gezonde Buurt. Het is veel meer dan een infosessie volgen of deelnemen aan balanswandeling. We willen mensen op een plezante manier samenbrengen. Ze samen laten genieten van wat gezondheid allemaal is.’

Ga zelf aan de slag

Op het plein kun je ook uitgebreid kennismaken met wat Gezonde Buurt is. Dat initiatief lanceerde CM vorig jaar en geeft mensen de kans om samen met hun buurt, vereniging of school gezonde activiteiten te organiseren. ‘Eigenlijk willen we duidelijk maken dat wat wij op 4 mei op grote schaal doen, mensen in hun eigen omgeving in het klein kunnen doen’, zeg Jana. ‘Gezonde Buurt wil mensen warm maken om samen te werken aan gezondheid. Dat leidt uiteindelijk tot een gezondere samenleving. Daar hebben we allemaal een voordeel bij.’ 

 

PRAKTISCH

De Dag van de Gezonde Buurt 
zaterdag 4 mei
Martelaarslaan 17, Gent

 

 

 

 

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten