Nieuwe expo ‘Drie eeuwen grafische industrie’ in het Industriemuseum…

Het Gentse Industriemuseum staat opnieuw een stapje verder in zijn totaalmetamorfose. In het weekend van 4 en 5 mei 2019 opent het museum de permanente tentoonstelling ‘Drie eeuwen grafische industrie’, die je meeneemt naar de drukkerijen van weleer.

 

Na het typische zaagtanddak dat werd vernieuwd in 2016, de naamsverandering van MIAT naar Industriemuseum in 2018 en de opening van een nieuwe hoofdtentoonstelling in datzelfde jaar, gaat het Gentse Industriemuseum opnieuw een stapje verder. De vierde verdieping van het museum, waar tot voor kort slechts een klein gedeelte gewijd werd aan het drukatelier, komt voortaan volledig in het teken te staan van de grafische industrie.

De nieuwe tentoonstelling ‘Drie eeuwen grafische industrie’ dompelt je onder in de drukkerijen van weleer, van 1750 tot vandaag. Fascinerende foto’s, knap drukwerk, sierlijke letters en imposante drukpersen laten je proeven van de grafische (r)evoluties van de voorbije eeuwen. Je kan er niet enkel kijken, maar ook doen. Doorheen de tentoonstelling maak je je eigen minizine. Gaandeweg geraak je zo wegwijs in letterontwerp, kleurenmenging en druktechnieken.
 

‘Regelmatig zal je ook gepassioneerde vakmensen en vrijwilligers op een van de maakplekken van de nieuwe drukkerijafdeling vinden. Ze demonstreren er diverse druktechnieken en –machines. Die vrijwilligersgroep is al jarenlang een enorme troef voor het Industriemuseum. Ze onderhouden niet enkel de oude drukpersen, maar vakmensen geven er ook kennis door aan jonge grafici, waardoor het immateriële erfgoed niet verloren gaat.’

Sami Souguir, schepen van Cultuur
‘Dit is alweer een heuse sprong vooruit in de grote vernieuwingsoperatie die het museum momenteel doorstaat. We hopen zo nóg meer bezoekers en toeristen warm te maken voor een bezoek aan ons toch wel monumentale fabrieksgebouw en hen kennis te laten maken met het fabrieksleven door de eeuwen heen. Een innemend verhaal.’

Ann Van Nieuwenhuyse, directeur Industriemuseum

Typemachines en schrapkunst in de stad

Wie deze week door Gent kuierde, zag wellicht al krijtafbeeldingen van typemachines opduiken met daarbij poëtische schrapkunst. Die typemachines blijken nu een knipoog te zijn naar de nieuwe drukkerijafdeling van het Industriemuseum. De guerrillacampagne met de typemachines en de schrapkunst werd georganiseerd in samenwerking met ‘Wat met de koekjes’.

Opening tijdens Drukfestival

De expo wordt geopend tijdens het weekend van 4 en 5 mei 2019, tijdens een heus Drukfestival. Er zijn tal van drukworkshops, randanimatie en natuurlijk ook rondleidingen doorheen de vernieuwde afdeling. De toegang is gratis.

 

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten