Gentse handelaars stellen mee S.M.A.K.-collectie tentoon…

Vanaf vrijdag 26 april 2019 duiken er bij verschillende Gentse handelaars affiches op met afbeeldingen van kunstwerken uit de S.M.A.K.-collectie, met daarop #smakisteklein. S.M.A.K. wil haar 20-jarig bestaan vieren met alle Gentse ondernemers door een deel van de collectie in de etalage te zetten. Letterlijk én figuurlijk.

 

Daarnaast wil S.M.A.K. ook onderstrepen dat het huidige museum te klein is, waardoor veel werken in het depot blijven staan en topwerken van onder meer Michaël Borremans, Berlinde De Bruyckere, David Hammons en Francis Bacon niet te zien zijn op permanente basis.

Op dit moment toont S.M.A.K. ongeveer 200 werken uit de museumcollectie in de tentoonstelling ‘De Collectie (I): Highlights for a Future’, zowel in S.M.A.K., als MSK. Door een unieke samenwerking met de Gentse handelaars, zijn er in de binnenstad vanaf eind april meer dan 250 andere werken (van de 2.600 werken in totaal) te ontdekken. De ruimte die S.M.A.K. ontbreekt om zijn collectie te tonen, wordt tijdelijk aangevuld door de etalageruimte van die handelaars. Op die manier wordt een extra deel van de collectie even opnieuw in de kijker gezet.

We lanceerden in maart 2019 de oproep bij de Gentse ondernemers om mee onze collectie te presenteren. We hadden nooit gedacht dat deze vraag zo enthousiast beantwoord zou worden: inmiddels (of voorlopig) zullen 260 handelaars onze rijke collectie tot bij de Gentenaar te brengen. Ondertussen hebben ook al een honderdtal Gentenaars gereageerd.’

Philippe Van Cauteren, artistiek directeur S.M.A.K.

De achterliggende dimensie van deze actie en van de tentoonstelling is de nood om in Gent een volwaardig gebouw voor hedendaagse kunst te creëren, zodat de collectie zowel in het depot als in het museum in de beste omstandigheden kan worden bewaard en gepresenteerd. In die zin vormt de tentoonstelling in het huidige museumgebouw een brug tussen het verleden – met de presentatie van drie werken in het MSK – en de toekomst; een nieuwe, volwaardige behuizing voor deze – oude én nieuwe – ‘highlights’ van de S.M.A.K.-verzameling.

 

Dit project werd gerealiseerd door de samenwerking tussen PUUR Gent, de Gentse sfeergebieden en Marchitect.

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten