‘Freefloating’ deelfietsen komen naar Gent…

Twee aanbieders van deelfietsen krijgen een vergunning van de Stad Gent om hun ‘freefloating’ deelfietsen aan te bieden in Gent. Vanaf deze zomer zullen de fietsen van Donkey Republic en Billy Bike in het straatbeeld verschijnen.

 

‘Freefloating’ deelfietsen kunnen tegen betaling door iedereen gebruikt worden en om het even waar binnen een bepaalde zone opgehaald en achtergelaten worden. Ze hebben dus geen vaste stallingen. Alle fietsen hebben een zogeheten ‘slim slot’ met GPS-tracker. Hierdoor kunnen ze via een app gelokaliseerd en ontgrendeld worden. In overleg tussen de Stad Gent en de aanbieders kunnen ook zones aangeduid worden waar het niet toegelaten is om fietsen achter te laten en waar het niet mogelijk is om de fietsen te ontgrendelen met de app.

De Stad Gent kiest ervoor om te werken met een strikt vergunningenkader voor exploitanten van ‘freefloating’ deelfietsen. Hiermee wil de Stad problemen vermijden met bijvoorbeeld slecht onderhouden fietsen, hinderlijk gestalde fietsen of een onnodig hoge fietsparkeerdruk. Dit vergunningenkader kwam tot stand na een onderzoek van Fietsberaad in samenwerking met de Vlaamse centrumsteden en werd vervolgens aangepast aan de Gentse context.
Twee organisaties, Billy Bike en Donkey Republic, krijgen nu van de Stad Gent een vergunning om elk 750 fietsen ter beschikking te stellen. Tegen de zomer van 2019 zullen de eerste ‘freefloating’ deelfietsen in het Gentse straatbeeld verschijnen. Donkey Republic zal actief zijn vanaf de zomerperiode, Billy Bike start pas in het najaar. Beide aanbieders zullen niet onmiddellijk starten met 750 deelfietsen, maar de fietsen gefaseerd uitrollen.

Deze fietsen zijn een aanvulling op het aanbod dat in Gent al bestaat. Door de flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid van het systeem, hopen we zo nog meer mensen op de fiets te krijgen.’

Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit
Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten