‘Oorlog in een koffer’ van Berti Persoons wint de 21ste editie van Gentse jeugdliteratuurprijs De Kleine Cervantes…

Een jongerenjury van 150 twaalf- tot veertienjarigen uit Gentse middelbare scholen heeft dit jaar ‘Oorlog in een koffer’ van Berti Persoons gekozen als winnaar van de 21ste editie van De Kleine Cervantes, de jeugdliteratuurprijs van de Stad Gent. Berti Persoons haalde het na verschillende workshops en een boeiend slotdebat, en ontving als prijs een unieke tekening van illustrator Carll Cneut.

 

Leesplezier bij jongeren aanwakkeren

Jeugdliteratuurprijs De Kleine Cervantes brengt jongeren school- en netoverstijgend samen met literatuur als aanleiding. Elk jaar gaan zo’n honderdvijftig Gentse leerlingen uit de eerste graad van het middelbaar onderwijs aan de slag met een shortlist van vijf geselecteerde boeken in creatieve workshops en debatten, om vervolgens een winnaar te kiezen. Op die manier wil De Kleine Cervantes niet alleen het leesplezier bevorderen in een leeftijdsgroep waar het lezen dreigt af te nemen, maar de jongeren ook stimuleren om kritisch na te denken en te debatteren over literatuur.

 

Dit jaar bestond de shortlist uit volgende werken:

  • ‘Alles is inktvis’ van Twiggy Bossuyt (Uitgeverij De Eenhoorn)
  • ‘Marie, codenaam: Jeanne’ van Marc De Bel (Van Halewijck)
  • ‘Hendrick, de Hollandsche Indiaan’ van Bianca Mastenbroeck (De Vier Windstreken)
  • ‘Otis’ van Martijn Niemeijer (Leoplold)
  • ‘Oorlog in een koffer’ van Berti Persoons (Clavis).
 

Na afloop van een spannend slotdebat in de Kopergietery, kroonde de jongerenjury op donderdag 25 april het boek ‘Oorlog in een koffer’ tot winnaar van de 21ste editie van De Kleine Cervantes. Berti Persoons ontving als prijs een originele tekening van illustrator Carll Cneut in aanwezigheid van de andere genomineerde auteurs.

 

De Kleine Cervantes is een initiatief van Cultuur Gent in samenwerking met de Krook, La Maison Imaginaire, Humus vzw en de Kopergietery. Deelnemende scholen waren de Middenschool III Voskenslaan, het Don Boscocollege, het Sint-Pietersinstituut, het Atheneum Wispelberg, het Sint-Paulusinstituut, het Sint-Lievenscollege, de Benedictuspoort, Sint-Gertrudis Wetteren, Sint-Bavo en het Sint-Barbaracollege.

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten