Nieuwe liedjes Gentse beiaard bekend…

De komende twee jaar klinken er drie nieuwe deuntjes door de galmgaten van de Gentse beiaard. ‘Ruimtevaarder’ van Kommil Foo, ‘Perfect Day’ van Lou Reed en ‘Bluesette’ van Toots Tielemans zullen vanaf paaszondag weerklinken over de binnenstad. Het vierde deuntje is de klassieker ‘Klokke Roeland’, die door de Gentenaars opnieuw naar de eerste plaats werd gestemd.

 

De nieuwe beiaard playlist

In totaal werden 5.189 stemmen uitgebracht. Niet alleen Gentenaars lieten van zich horen, ook vanuit onder andere New York en Hanoi werd gestemd. Uit de longlist van tien liedjes behaalden volgende vier liedjes de meeste stemmen:

 • Klokke Roeland, J. De Stoop: 919 stemmen (18%)
 • Ruimtevaarder, Kommil Foo: 666 stemmen (13%)
 • Perfect Day, Lou Reed: 608 stemmen (12%)
 • Bluesette, Toots Tielemans: 527 stemmen (10%)
 

De liedjes op de longlist hadden dit jaar niet allemaal noodzakelijk een band met Gent. Voor het Gentse Belfort, erkend als UNESCO Werelderfgoed, werd ruimer gedacht. Zo kunnen wereldbekende hits ook herkend worden door het internationale publiek van toeristen, zakenmensen, studenten, … die dagelijks in Gent aanwezig zijn.

Het versteek van de beiaard, een minitueus werkje

De beiaard van het belfort speelt elke dag tussen 8 en 22 uur om het kwartier een liedje. Dat gebeurt automatisch. De klokken worden aangedreven door een trommel, een soort draaiorgel met 17.500 gaatjes. In ieder gaatje past een pinnetje en die pinnetjes geven het signaal aan de hamers die tegen de klokken slaan. Om de twee jaar krijgt de trommel een onderhoudsbeurt. Ook de liedjes worden dan vervangen. Het versteken of programmeren van de 360 jaar oude speeltrommel is een minutieus werkje. Volgens Kenneth Theunissen, de beiaardier, kost het versteken hem al gauw enkele dagen. Tegen Witte Donderdag moet de trommel speelklaar zijn om met Pasen de vier nieuwe liedjes te kunnen spelen.

De volledige lijst met het aantal stemmen

 • Klokke Roeland, J.De Stoop (919 stemmen)
 • Ruimtevaarder, Kommil Foo (666 stemmen)
 • Perfect Day, Lou Reed (608 stemmen)
 • Bluesette, Toots Tielemans (527 stemmen)
 • Hallelujah, Leonard Cohen (513 stemmen)
 • We zullen doorgaan, Ramses Shaffy (491 stemmen)
 • Spiegel, Tourist LeMC ft. Raymond van het Groenewoud (457 stemmen)
 • De Klokken van Sint-Baafs, Lieven Tavernier (383 stemmen)
 • Je veux tes yeux, Angèle (320 stemmen)
 • Menuet in G Klein, JS Bach (305 stemmen)
Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten