Jeugdboekenmaand sluit af met expo ‘Pen je vriendje’…

Op 30 maart 2019 sluit de Gentse Jeugdboekenmaand af met een groot feest in Bibliotheek De Krook. Het thema dit jaar was vriendschap, en de bibliotheek daagde alle Gentse kinderen uit om brieven naar elkaar te schrijven. Tijdens de slotshow zullen de pennenvrienden elkaar in het echt ontmoeten, en wordt de expo ‘Pen je vriendje’ officieel geopend.

 

Vriendschap in brieven

Bibliotheek De Krook lanceerde al in oktober 2018 een oproep naar alle Gentse basisscholen, met de uitdaging om opnieuw traditionele brieven te gaan schrijven. Maar liefst 27 klassen gaven zich op om te pennen, per brief en per post. De leerlingen werden gekoppeld aan elkaar, maar ook aan oma’s, auteurs, een illustrator en andere mensen die zin hadden om te schrijven. Zo schreven onder andere auteurs Evelien De Vlieger, Mathilda Masters, Bauke Billiet en Daniel Billiet, illustrator Korneel Detailleur en twee klassen uit Antwerpen mee. De klassen kregen eerst een workshop en kozen vervolgens zelf of de leerlingen een op een zouden pennen, klassikaal of in kleine groepjes.

Meer dan 650 Gentse kinderen ontdekten hoe je door échte brieven te schrijven met elkaar in gesprek kan gaan. En de leerkrachten en ouders delen het enthousiasme over hun interactie.’

Sami Souguir, schepen van Cultuur

Expo ‘Pen je vriendje’

Met de brieven als inspiratie maakte de klas ‘Papegaaiduikers’ (Jenaplanschool De Feniks) de expo ‘Pen je vriendje’. Ze kregen daarvoor hulp van de bibliotheek en van het Huis van Alijn tijdens een traject met workshops, brainstorms en creamomenten.

‘Projecten als de Jeugdboekenmaand en ‘Pen je vriendje’ bieden kinderen de kans om op een speelse manier de liefde voor taal op te pikken. Dat er bijkomend gewerkt wordt rond een verbindend thema als ‘vriendschap’ is een extra troef om kinderen via taal elkaar beter te leren kennen.’ 

Elke Decruynaere, schepen van Jeugd

De expo draait rond vier thema’s:

  • Schrijven is leuk! Je kan schrijven met een speciale pen, op mooi briefpapier…  en daarna legt je brief een hele weg af.
  • Handschrift: Zet je een puntje of een hartje op de i, maak je sierlijke krullen of vul je je blad liever met blokletters ? Hoe zag het handschrift van je oma eruit? En kan jij het geheimschrift ontcijferen?
  • Kunst: We maken van de ‘Pen je vriendje’-brieven wat wij willen, en dat is kunst! Lees een zin geïnspireerd op een brief en ontdek onze grote levende brieven.
  • Verhalen van pennenvrienden: Maak kennis met 6 mensen (Isabelle, Niko, Anneleen, Marijke, Nadien, Kristien) die penden in de jaren ’60, ’70, ’80 en ’90 en daar (gebroken) liefdes en mooie vriendschappen aan overhielden.

Slotshow op 30 maart 2019

De expo ‘Pen je vriendje’ opent aan het einde van de Jeugdboekenmaand, tijdens een groot feest in Bibliotheek De Krook op zaterdag 30 maart 2019. Er is een slotshow met de auteurs op het podium, de officiële opening van de expo en de vrolijke-vrienden-afterparty waar pennenvrienden elkaar eindelijk in het echt kunnen ontmoeten.

De expo loopt nog tot en met 4 mei 2019 in de kinderbibliotheek (verdieping -1 in De Krook). Met medewerking van Huis van Alijn, Urgent.fm en APK-Gent.

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten