Eerste burgervoorstel van deze legislatuur op Gentse gemeenteraad …

Op de gemeenteraad van 25 maart 2019 wordt er voor de eerste keer deze legislatuur een ‘voorstel van burgers’ geagendeerd. Op 1 maart 2019 diende het burgerinitiatief ‘Gent Huiszoekingsvrije Gemeente’ een voorstel in. Het verzamelde hiervoor 2.663 handtekeningen. Na onderzoek blijken 2.299 handtekeningen geldig te zijn.

 

Voldoende handtekeningen

Om een voorstel van burgers op de gemeenteraad te agenderen, moet het gesteund zijn door minstens 1% van het aantal inwoners ouder dan 16 jaar. Op 1 maart 2019 telde Gent 216.695 inwoners ouder dan 16 jaar, daarom waren er 2.167 handtekeningen vereist. Uit onderzoek is gebleken dat er van de 2.663 handtekeningen 2.299 geldig zijn (andere zijn bijvoorbeeld van mensen die niet in Gent wonen of die jonger zijn dan 16 jaar).

Voorstel op de gemeenteraad

Het ontvankelijkheidsonderzoek wees uit dat ook aan de andere formele voorwaarden werd voldaan. Het college van burgemeester en schepenen heeft dan ook beslist om het voorstel van burgers te agenderen op de gemeenteraad van 25 maart 2019.

De initiatiefnemers krijgen bij aanvang van de gemeenteraad vijftien minuten de tijd om de raadsleden te overtuigen van hun voorstel. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om van Gent een huiszoekingsvrije gemeente te maken. Meer bepaald willen ze dat de gemeenteraad zich uitspreekt tegen de woonstbetredingen en dat de lokale politie niet zal deelnemen aan huiszoekingen die vallen onder het federale wetsontwerp van 7 december 2017 dat huiszoekingen toelaat bij burgers die onderdak geven aan mensen zonder papieren. Dit wetsontwerp werd in het federale parlement ingediend tot wijziging van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen. Meer informatie over dit burgerinitiatief staat op de website van SAP antikapitalisten.
Uiteraard zal eerst geoordeeld moeten worden of de gemeenteraad wel bevoegd is om die beslissing te nemen. Zo ja, zal ter zitting beslist worden het voorstel van burgers onmiddellijk te behandelen of eerst nog te agenderen op de eerstvolgende bevoegde commissie.

In dat laatste geval zal het opnieuw geagendeerd worden op de gemeenteraad van 23 april 2019.

 

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten