Gents steegjesplan draait op volle toeren…

Na een proefproject in de Werregarenstraat (beter gekend als het Graffitistraatje) startte de Stad Gent in september 2018 met de uitvoering van haar ‘steegjesplan’. Op twee jaar tijd worden in totaal 20 steegjes en smalle straten in het stadscentrum volledig opnieuw aangelegd. De eerste 5 steegjes (fase 1) zijn bijna klaar en tegen eind september moet de teller op 13 staan (fase 2). De Stad Gent lanceert nu een bestek voor de 3 daaropvolgende stegen (fase 3).

 

In 2016 selecteerde de Stad Gent 20 steegjes en smalle straten die in aanmerking kwamen voor een volledige heraanleg, inclusief nieuwe rioleringen en nutsleidingen. Die steegjes vormen vaak een interessante doorsteek voor fietsers en voetgangers of een aangename toegang tot de woningen. Maar een slecht wegdek of smalle voetpaden zorgen voor een slechte toegankelijkheid en ergernis bij bewoners en gebruikers. Het ‘steegjesplan’ pakt die straten en stegen versneld aan.

Tweede fase gaat van start

De steegjes worden per 3 tot 5 gebundeld, aan een aannemer gegund en in fases uitgevoerd. De Werregarenstraat (beter gekend als het Graffitistraatje) werd als testcase uitgevoerd eind 2016, begin 2017. Daaruit werden lessen getrokken en er werd een aannemer gezocht voor een eerste pakket van 5 straatjes en steegjes. Die werken gingen in september 2018 van start. De Gillis Coppinssteeg, de Perkamentstraat en de Jan Botermanstraat zijn klaar. De werken in de toegang tot het beluik in de Phoenixstraat en de Koolsteeg zijn volop bezig en worden in de volgende weken afgewerkt.

 

Op 23 april 2019 starten de werken van fase 2. De aannemer start met de Turrepoortsteeg en schuift dan op naar de Jonkvrouw Mattestraat en de Watergraafstraat. In september 2019 moeten die werken afgerond zijn. In dezelfde periode zal Farys de Schoenlapperstraat en het Hoefslagstraatje vernieuwen en zal de Stad Gent de Saghermansstraat en de Sint-Jansvest volledig opnieuw aanleggen.

Bestek voor volgende drie steegjes

De Stad Gent lanceert nu via Farys een opdracht voor de volgende drie stegen in het centrum: de Kleinvleeshuissteeg, Sint-Martensblindeken en de Heilig-Bloedstraat. Die werken moeten starten in september 2019 en moeten worden afgerond in het voorjaar van 2020. Daarna komen de laatste vijf stegen aan bod: de Garensteeg, de Pluimstraat, de Varkensstraat, de Oliestraat en de Sint-Clarastraat. Tegen het einde van 2020 zou het volledige steegjesplan uitgevoerd zijn.

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten