Twintig herinneringsstenen voor Gentse verzetslui…

Op 6 en 7 maart 2019 zullen twintig herinneringsstenen worden gelegd in Gent. Hiermee herdenkt de Stad Gent de Gentse verzetslui die in de Tweede Wereldoorlog weggevoerd werden en om het leven kwamen.  

 

Eerste struikelstenen voor weerstanders

De gewestelijke afdeling Gent-Eeklo van de Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen en Rechthebbenden heeft het initiatief genomen om in Gent herinneringsstenen (zogenaamde ‘Stolpersteine’ of struikelstenen) te plaatsen in het voetpad vóór de woning of werkplaats van weerstanders tijdens de Tweede Wereldoorlog. De weerstanders waren actief in verzetsorganisaties zoals het Geheim Leger, het Onafhankelijkheidsfront en de Inlichtingen- en Actiediensten. Ze werden door de nazi-bezetter aangehouden en naar de Duitse concentratiekampen gedeporteerd, waar ze gedood werden of omkwamen door uitputting, ziekte of ontbering. Anderen werden hier in België gefusilleerd. Naast hun naam en de verzetsorganisatie vindt u op de metalen gedenkstenen ook de cruciale data van hun arrestatie en deportatie, alsook de datum en de plaats van overlijden.

Gent, solidaire stad

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig is de bedenker van de ‘Stolpersteine’ of struikelstenen. Sinds 1994 heeft hij samen met zijn team ongeveer 70.000 herinneringsstenen over heel Europa geplaatst. Eerst deed hij dit voor de Joden die in de uitroeiingskampen het slachtoffer werden van de Holocaust en nu dus ook voor weerstanders die gedood werden of in de concentratiekampen omkwamen. Het Stadsbestuur van Gent steunt het initiatief van de Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen en geeft zijn volledige logistieke medewerking via de stadsdiensten.

Iedereen welkom op plechtigheid

Met het akkoord van de betrokken families zal Gunter Demnig op 6 maart 2019, om 13 uur, een allereerste reeks van twintig herinneringsstenen voor weerstanders plaatsen. De families zijn officieel uitgenodigd op deze plechtigheid. Uiteraard zijn ook de vaderlandslievende verenigingen, net als alle andere geïnteresseerden, van harte welkom.

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten