Tijdelijke invulling ‘De Meubelfabriek’ start op de Meibloemsite…

De Meubelfabriek, de tijdelijke invulling van de terreinen van de voormalige bowling ‘De Meibloem’ en de voormalige meubelfabriek ‘Pauvers-Vandenberghe’, gaat van start. 20 organisaties bouwen er aan een broedplaats voor makers, sociale ondernemers en buurtinitiatieven.

Acht jaar na de sluiting van de meubelfabriek in de Meibloemstraat komt er terug bedrijvigheid in de fabriek. Op vrijdag 1 maart 2019 krijgt vzw De Meubelfabriek, een koepel van 20 organisaties, de sleutel van de terreinen van de voormalige bowling ‘De Meibloem’ en de voormalige meubelfabriek ‘Pauvers-Vandenberghe’ in de Brugse Poort. De organisaties zullen er drie jaar een tijdelijke invulling inrichten.

Broedplaats in en met de Brugse Poort

De organisaties maken er een broedplaats voor sociale, culturele en sportieve actoren, voor ondernemers, makers en voor burgerinitiatieven. Het moet een proeftuin zijn voor circulaire economie, sociaal en maatschappelijk ondernemen, sociaal innoveren en artistieke ontplooiing. Het gaat om een breed gamma aan activiteiten: indoorvoetbal, een fietsatelier, meubels en decoratie bouwen met recupmateriaal, een metaalatelier, een buurtkeuken, repetitieruimtes, nieuwe media en journalistiek, boks, yoga, en co-working, een jeugdhuis, stadslandbouw, tweedehands verkoop, …

De Meubelfabriek wil geen eiland zijn, maar net verbindingen maken met de Brugse Poort en inspelen op noden in de wijk. De invullers zullen ook samenwerken met bestaande buurtspelers zoals De Koer, vzw Jong, De Vieze Gasten, de Goestedoeners en Akker & Ambacht.
 

Invullers werken aan eigen organisatiestructuur

De Stad Gent en sogent lanceerden voor de zomer van 2018 een oproep naar kandidaat-invullers. Na een bezoek aan de site begonnen de organisaties, sogent en de Stad Gent de tijdelijke invulling vorm te geven. Stap voor stap en in onderling overleg werd gezocht naar een organisatiestructuur en een beheerformule die zorgen voor een faire verdeling van het werk en de nodige openheid naar elkaar, nieuwe partners en de buurt.

Nu de invullers de sleutel hebben, kunnen ze op hun eigen ritme de plek vormgeven. Ze werken daarnaast aan een website en communicatie met de buurt. Een overzicht van de organisaties is te vinden op de website van De Meubelfabriek.

Wat voorafging

Plannen van de vorige eigenaar van de Meibloemsite, Adelaar Properties, om er een woonontwikkeling te realiseren, konden niet verwezenlijkt worden. Sogent kocht de site ondertussen, in opdracht van de Stad Gent. De Stad Gent wil er buurtfuncties en openbaar groen. De site moet een sociale en diverse plek worden waar lokale verenigingen een plaats kunnen krijgen en waar diverse buurtbewoners, jong en oud, elkaar kunnen ontmoeten. De Meibloemsite moet de buurt van lucht, ademruimte, activiteit en ontmoeting voorzien. Voor de definitieve inrichting zal een participatietraject opgestart worden met de buurt.

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten