Gentenaars beslissen mee over nieuwe beiaardliedjes…

Tot zondag 10 maart 2019 kunnen alle Gentenaars mee stemmen voor de nieuwe beiaardliedjes. Om de twee jaar, in de Stille Week voor Pasen, ‘versteekt’ of programmeert de beiaardier de speeltrommel. De longlist van tien liedjes biedt een gevarieerd aanbod, van gevestigde waarden tot hedendaags Belgisch talent. De vier liedjes met de meeste stemmen zullen vanaf Pasen uit de galmgaten van het belfort klinken.

Het versteek van de beiaard

De beiaard van het belfort speelt elke dag tussen 8 en 22 uur om het kwartier een liedje. Dat gebeurt automatisch. De klokken worden aangedreven door een trommel, een soort draaiorgel met 17.500 gaatjes. In ieder gaatje past een pinnetje en die pinnetjes geven het signaal aan de hamers die tegen de klokken slaan. Om de twee jaar krijgt de trommel een onderhoudsbeurt. Ook de liedjes worden dan vervangen. Het versteken of programmeren van de 360 jaar oude speeltrommel is een minutieus werkje. De pinnetjes versteken kost al gauw enkele dagen. Tegen Witte Donderdag moet de trommel speelklaar zijn om met Pasen de vier nieuwe liedjes te kunnen spelen.

De keuze van de liedjes

Kenneth Theunissen, de stadsbeiaardier, probeerde een dertigtal liedjes uit, maar weinig composities bleken echt geschikt om op een beiaard te spelen. 

Samen met het team van Historische Huizen zochten we in de eerste plaats naar sterke nummers met goede melodieën. Op mijn digitale huisbeiaard zet ik de verschillende melodieën om in een meetkundige vorm. Die houdt rekening met het ritme en de draaisnelheid van de trommel. Liedjes met te veel percussie en baslijnen vallen sowieso uit de boot.’

Kenneth Theunissen, beiaardier
In de beiaardpoll kunnen Gentenaars kiezen uit tien liedjes. De keuze is heel gevarieerd: van klassiekers als ‘Klokke Roeland’ en ‘Perfect Day’ van Lou Reed tot ‘Ruimtevaarder’ van het Gentse cabaret-duo Kommil Foo en ‘Spiegel’ van de Antwerpse rapper Tourist LeMC. 

Hoe stemmen?

Van zaterdag 16 februari tot en met zondag 10 maart 2019 kunnen Gentenaars stemmen voor de vier nieuwe beiaardliedjes. De liedjes werden alvast ingespeeld op een digitale beiaard en zijn online te beluisteren.

De 10 liedjes

  • Klokke Roeland, J.De Stoop
  • Bluesette, Toots Tielemans
  • Perfect Day, Lou Reed
  • Je veux tes yeux, Angèle
  • Ruimtevaarder, Kommil Foo
  • Spiegel, Tourist LeMC, ft Raymond van het Groenewoud
  • Hallelujah, Jeff Buckley
  • Menuet in G Klein, J.S. Bach
  • De Klokken van Sint-Baafs, Lieven Tavernier
  • We zullen doorgaan, Ramses Shaffy
Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten