Europees Burgerpanel zorgt voor 3 ideeën en Gentse afvaardiging in Brussel…

In de aanloop naar de Europese verkiezingen van 26 mei 2019 organiseerde de Stad Gent op dinsdag 12 februari 2019 voor het eerst een Europees Burgerpanel: een inspraakmoment waarbij ruim 80 aanwezigen zich bogen over de thema’s ‘Groen Europa’ en ‘Sociaal Europa’. De avond leverde 3 ideeën voor Europa op. Die zal burgemeester Mathias De Clercq samen met de Gentse Isabelle Moncarey – één van de deelnemers aan dit Europees Burgerpanel – meenemen naar andere politieke leiders op de ‘Mayors summit on the Future of Europe’ op 21 maart 2019 in Brussel.

 

De 3 beste ideeën van de avond

Ruim 80 aanwezigen namen deel aan deze activiteit. Na de verwelkoming door burgemeester Mathias De Clercq en een inleiding over Europa en de gekozen thema’s door Europahuis Ryckevelde namen de aanwezigen deel aan een interactieve brainstorm. Hierbij dachten ze in 3 rondes na over mogelijke acties of beleidsvoorstellen die de Europese Unie of Europese steden op sociaal of milieuvlak beter zouden maken.

Via een stemsysteem verkoos het publiek uit een longlist 14 ideeën, die vervolgens uitgewerkt werden. Hierop werd opnieuw gestemd om zo tot de 3 beste ideeën te komen:

  • Een wettelijk kader voor duurzame aankopen: De aanwezigen stelden voor dat Europa richtlijnen uitschrijft met duurzaamheidscriteria, waar zowel de aanbestedende overheid (op alle niveaus, dus zowel lokaal, nationaal als Europees) als de bedrijven die de opdrachten binnenhalen zich aan moeten houden.
  • Een ambitieus ‘Europees Sociaal Grondrechtenplan’: De aanwezigen pleitten ervoor om naar analogie met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens te gaan voor de opmaak van een Sociaal Grondrechtenplan. Dit plan garandeert de basislevenskwaliteit voor iedere Europeaan. Hierbij is er aandacht voor werk, maar ook voor recht op huisvesting, onderwijs en leren, gezondheidszorg, … De financiering en uitvoering van dit plan is te bekostigen via een herverdeling van middelen (bijvoorbeeld andere vormen van belastingen).
  • Energiebeheerssystemen op alle niveaus stimuleren: Dit voorstel wil komaf maken met fossiele brandstoffen. In de plaats zorgt Europa (mee) voor de aanpassingen van het net, zodat decentrale productie, verbruik, verdeling en opslag van energie mogelijk wordt. Dergelijke beheerssystemen kunnen op wijkniveau, maar ook tussen bedrijven, in een stad, nationaal of op Europees niveau. De EU zorgt hierbij voor de stimulatie van innovatie en ontsluiting van goede praktijken en tekent het wetgevend kader uit. Via de kerosinetaks kan dit gefinancierd worden.
 

Deze ideeën worden overgemaakt aan Eurocities, die deze voorstellen – net als de ideeën uit de andere steden – op haar website plaatst. Iedereen uit Europa die wil kan via deze site stemmen op zijn of haar favoriet.

Lees hier wat de prioriteiten zijn voor Europa volgens de verschillende Citizen Panels en stem op je favoriet

Bezoek website

2e Mayors Summit on the Future of Europe

Eurocities zal de ideeën die het meest populair blijken na de online stemming als input gebruiken voor de ‘2e Mayors Summit on the Future of Europe’. Die vindt plaats op woensdag 20 en donderdag 21 maart 20019 in Brussel. Europese burgemeesters en Europese toppolitici komen er samen om over de toekomst van Europa en de Europese steden te debatteren.

Burgemeester De Clercq zal aan deze meeting deelnemen. Naast de ideeën van Gent neemt hij ook Isabelle Moncarey mee. Deze 29-jarige woont op de grens van Ledeberg en Gentbrugge en was aanwezig op het Europees Burgerpanel in Gent op dinsdag 12 februari 2019. Ze gaf zich op om Gent als burger te vertegenwoordigen op de summit en werd als winnaar geloot. Ze gaat dan ook samen met de burgemeester naar Brussel op donderdag 21 maart 2019.

Lees hier meer over de 2e Mayors Summit

Bezoek website

Verder aan de slag

Niet alleen Eurocities gaat met de resultaten van dit inspraakmoment aan de slag. Er waren in Gent ook twee vertegenwoordigers van de Europese Commissie aanwezig die aandachtig luisterden en de aanbevelingen en ideeën van de burgers zeker zullen meenemen.

Ook het stadsbestuur bekijkt nog hoe ze – niet alleen met de beste 3 – maar met alle voorstellen die geformuleerd zijn tijdens deze avond werden verder aan de slag kan.

Europees burgerpanel in aanloop naar de Europese verkiezingen

Op vraag van de Europese Commissie en Eurocities – het grootste Europese stedennetwerk dat zo’n 140 miljoen mensen vertegenwoordigt – werden en worden recent in meer dan 20 Europese steden, gaande van Hamburg en Amsterdam tot Glasgow en Lyon, Citizen Panels georganiseerd. De bedoeling: burgers in de aanloop naar de Europese verkiezingen betrekken bij en inspraak geven in de beleidskeuzes van Europa. Ook Gent is één van de steden waar zo’n Citizen Panel – hier omgedoopt tot Europees Burgerpanel – plaatsvond. Het stadsbestuur koos ervoor om op dinsdag 12 februari 2019 met Gentenaar te debatteren over de thema’s milieu (‘Groen Europa’) en sociale rechten (‘Sociaal Europa’).

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten