Resultaten controleacties Politie Gent – januari 2019…

In de loop van de maand januari 2019 organiseerde de Politie Gent 31 verkeerscontroles. In totaal werden 1.572 overtredingen vastgesteld. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende controles en bijhorende resultaten.

 

Alcoholcontroles

In de loop van de maand januari 2019 voerde de Politie Gent negen alcoholcontroles uit. In totaal werden 3.863 testen afgenomen.

  • 74 bestuurders hadden een alcoholtest met als resultaat ‘Positief’. Dit betekent dat zij een alcoholconcentratie van ten minste 0,35 mg/l UAL (uitgeademde lucht) hadden. Hun rijbewijs werd voor zes uur ingehouden. Van twintig bestuurders werd het rijbewijs zelfs ingetrokken voor vijftien dagen omdat zij een alcoholconcentratie van minstens 0,65 mg/l UAL hadden. Twee fietsers legden een positieve ademtest af. Hun fiets werd ingehouden voor zes uur.
  • 48 chauffeurs hadden een alcoholtest met als resultaat ‘Alarm’. Dit betekent dat de bestuurders een alcoholconcentratie hadden van ten minste 0,22 mg/l UAL en minder dan 0,35 mg/l UAL. Hun rijbewijs werd ingehouden voor drie uur.
  • 3741 bestuurders hadden een alcoholtest met als resultaat ‘Safe’. Dit betekent dat zij een alcoholconcentratie van minder dan 0,22 mg/l UAL hadden.

Er werden 41 speekseltesten afgenomen. Zeventien bestuurders bleken onder de invloed van drugs te zijn. Hun rijbewijs werd onmiddellijk voor vijftien dagen ingetrokken. Twee bestuurders bleken geen rijbewijs te bezitten, daarom werd hun voertuig voor twaalf uur ingehouden.

Tijdens deze alcoholcontroles werden ook 111 andere overtredingen vastgesteld en beboet.

Snelheidscontroles

Naast de gewone snelheidscontroles met bemande en onbemande camera’s en de LIDAR organiseerde de Politie Gent in de loop van de maand januari 2019 één snelheidscontrole met interceptie. Tijdens deze actie werden 1.356 voertuigen gecontroleerd waarvan er 372 (27,4%) te snel reden.

Verkeerscontroles

In de loop van de maand januari 2019 deed de Verkeersdienst één gewone verkeerscontrole waarbij er aandacht wordt besteed aan elk element van de wegcode. Tijdens deze actie werden drie processen-verbaal, drie administratieve inningen (lichte vrachtauto’s met overlading) en zeven onmiddellijke inningen uitgeschreven.

Controles gordeldracht en gsm-gebruik

Tijdens de maand januari 2019 werd op het Gentse grondgebied één controleactie rond gordeldracht en gsm-gebruik georganiseerd. Er werden elf overtredingen vastgesteld voor het niet dragen van de gordel. Vijf personen vlogen op de bon omdat ze hun gsm achter het stuur gebruikten. Daarnaast werden nog drie andere overtredingen vastgesteld en beboet. 

Hinderlijk parkeren

Verkeerd parkeren heeft een belangrijke negatieve impact op de verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid. In uitvoering van het zonaal veiligheidsplan van de Gentse politie drijft de Wijkdienst haar inspanningen op door middel van een aantal gerichte acties.

 

In de maand januari 2019 organiseerden de verschillende Gentse commissariaten vijftien controles op hinderlijk parkeren. Daarbij werden 276 parkeerinbreuken vastgesteld, naast 300 andere inbreuken. De top drie van parkeerinbreuken is:

  1. Parkeren/stilstaan op plaatsen gesignaleerd door de verkeersborden E1 (parkeerverbod) en E3 (stilstaan en parkeren verboden) (114 keer)
  2. Stilstaan of parkeren op trottoirs (63 keer)
  3. Parkeren op de rijbaan langs de gele onderbroken streep (54 keer)

Controle boorddocumenten

In januari 2019 voerde de Gentse politie één controle op boorddocumenten uit.

Tijdens deze controle werden 29 inbreuken inzake boorddocumenten vastgesteld. Daarnaast werden nog 25 andere overtredingen vastgesteld en beboet.  

Fietscontroles

In de maand januari 2019 werden drie controleacties georganiseerd die gericht waren op fietsers. In totaal werden 1415 fietsers gecontroleerd. Deze controles zijn vooral gericht op een goede fietsverlichting, het respecteren van de wegcode en het fietsgedrag in het algemeen.

Tijdens deze acties kregen 38 fietsers een bekeuring omdat ze niet in orde waren met hun fietsverlichting. Er werden ook 211 overtredingen vastgesteld van fietsers die het verkeersbord C1 (verboden richting voor iedere bestuurder) negeerden. Daarnaast werden nog 34 andere fietsinbreuken vastgesteld en beboet. Ook werden er drie niet-fietsgerelateerde inbreuken vastgesteld.
 
Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten