Brugfiguren maken het verschil in het secundair onderwijs…

Onderwijscentrum Gent en Arteveldehogeschool onderzochten bij ouders, directies, brugfiguren, jongeren en beleidsverantwoordelijken de gevolgen van de aanwezigheid van een brugfiguur op school. Het onderzoek wees uit dat de brugfiguren zorgen voor een versterking. Ze wegen op het preventieve beleid, brengen een verandering in de beeldvorming naar kansarme gezinnen en zorgen voor bijkomende communicatie.

 

Brugfiguren in het secundair onderwijs

Sinds 2015 zet de Stad Gent, door middel van een proefproject, brugfiguren in de eerste graad van 8 secundaire scholen in. Samen met Arteveldehogeschool bekeek het Onderwijscentrum Gent de effecten daarvan. 

Resultaten van het proefproject

Het proefproject loopt op zijn einde en het onderzoek wees uit dat de brugfiguren zorgen voor bijkomende acties zoals huisbezoeken, openklasdagen en extra beschikbaarheid tijdens het oudercontact. Door de benadering en de extra communicatie van de brugfiguur is er een verhoogde aanwezigheid van de ouders en zorgen ze voor een effectieve steun van de gezinnen. De brugfiguur brengt ook extra informatie over gezinscontexten binnen in de school en verduidelijkt wat er in de buurt aan initiatieven en netwerken aanwezig is. De verschillende brugfiguren staan bovendien in contact met elkaar, waardoor de ervaringen van de verschillende scholen met elkaar gedeeld worden. Er komen meer samenwerkingen tot stand en de school, de ouders, de jongeren en de buurt vinden vlugger de weg naar elkaar.

Brugfiguren verhogen de betrokkenheid

De overgang van een basisschool naar een secundaire school is niet altijd evident. Zowel voor de jongeren als voor de ouders. De afstand is letterlijk én figuurlijk, de jongere zit niet meer op het schooltje om de hoek. Ook houden de jongeren soms (doelbewust) hun ouders verder af van het schoolgebeuren. Ze eisen als het ware hun vrijheid op. Brugfiguren trachten die afstand te verkleinen, door bijvoorbeeld ouders uit te nodigen voor een koffiemoment of door de ouders blijvend aan te spreken, niet alleen aan de schoolpoort, maar ook telefonisch.

Studiedag op 8 februari

Op vrijdag 8 februari 2019 vindt de studiedag ‘bruggen bouwen tussen school en gezin in het secundair onderwijs: samen bouwen aan een partnerschapsmodel’ plaats. Het zijn brugfiguren die de bruggen mee helpen bouwen. Ze versterken zo de band tussen ouders en de school met daarbij het kind als centraal uitgangspunt. Voor het eerst deden ze dat ook in secundaire scholen.

De resultaten van dit proefproject en het onderzoek vertalen zich in een gratis studiedag, waar ook de publicatie met de resultaten voorgesteld zal worden.

 

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten