Lisa Lambrechts wint 4e Scriptieprijs DiverGent…

Op dinsdag 5 februari 2019 hebben de Stad Gent en de Universiteit Gent de Scriptieprijs DiverGent uitgereikt aan Lisa Lambrechts. De prijs huldigt de meest vernieuwende masterscriptie waarin de gender- of diversiteitsthematiek een centrale rol speelt.

De Scriptieprijs DiverGent

Lisa Lambrechts wint de Scriptieprijs DiverGent met de scriptie ‘Constructing the image of Blacks: Beeldvorming van zwarten in de negentiende-eeuwse Belgische kunst (ca. 1850 – 1897)’. Ze ontvangt als winnaar onder meer een cheque van 500 euro.

De Scriptieprijs DiverGent 2019 werd voor de vierde maal uitgereikt, door vicerector van de UGent prof. dr. Mieke Van Herreweghe en schepen van Gelijke Kansen Astrid De Bruycker. De prijs is een waardering en erkenning voor het werk dat studenten van de UGent realiseren op het vlak van reflectie over gender, diversiteit en identiteit in een steeds veranderende wereld.
Een jury van 15 personen, bestaande uit professoren en onderzoekers uit zeer verschillende disciplines, beleidsmedewerkers van de Stad Gent en de UGent, redactieleden van tijdschriften en externe experts, koos uit 17 sterke kandidaturen uiteindelijk drie laureaten.

De winnende scriptie

De onderzoeksvraag van de scriptie laat zich samenvatten als: “op welke manier verhouden de besproken negentiende-eeuwse kunstwerken van Belgische kunstenaars waarop zwarten gerepresenteerd worden zich tot het ideologische kader van hun specifieke historische context en kunnen er in hun beeldvorming gelijkenissen of verschillen gevonden worden?”

Ook kunstwerken met een Gentse link worden in de scriptie behandeld. Weinig Gentenaren kennen bijvoorbeeld het verhaal van Sakala, een twaalfjarige Congolese jongen die door Lieven Van de Velde – een agent onder Leopold II – in december 1885 naar Gent werd gebracht. We vinden zijn aanwezigheid op verschillende plaatsen in Gent, waaronder een monument in het Citadelpark waarop zijn beeltenis pronkt. Aan de manier waarop hij werd weergegeven in het fin-de-siècle België kan opgemaakt worden hoe stereotypes bepalend waren in zijn beeldvorming.

De andere laureaten

De andere laureaten, Joren Buyck en Melissa Dierckx, krijgen allebei een eervolle vermelding en een kleine attentie voor hun masterscriptie, respectievelijk: “Managing their way to the top? Een onderzoek naar de sociale dynamieken op de werkvloer bij lesbische en biseksuele leidinggevende vrouwen” bij de Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen, en “Het proportioneel universalisme in de Huizen van het Kind” bij de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen.

De drie laureaten komen in aanmerking voor publicaties; van een Engelstalig artikel bij het Journal of Diversity and Gender Studies (DiGeSt) en bij het Nederlandstalige tijdschrift Samenleving en Politiek. Alle deelnemende scripties kunnen geraadpleegd worden via de expertendatabank van de Beleidscel Diversiteit en Gender.
 
 
Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten